Sunday, April 9, 2017

Hai.! Saya dah kahwin

Bismillah

Hai assalamualaikum....

Teruja sikit sebab dah lamaaaa menyepi dari berblogging. Bukan alasan busy lagi dah tapi malas nak log in blog pastu malas nak tulis malas semuaa lah.. 

Dekat setahun dah blog berhabuk and i'm back. Hello everyone.!!! 

Tapi kali nie kita came back bukan as single mingle lagi tau tapi dah jadi isteri orang opssss

hahahaha 

Betul lahhh tak tipuuu

I'm married now.!!! awww >.<

Sila panggil saya Mrs. Farhan ewaahhh *jejoget* 

Alhamdulillah. Baru 2bulan lebih sikit bergelar isteri kepada Muhammad Farhan Bin Fisal. Syukur dengan hadiah dari Allah nie. Sejuk mata memandang sejuk lagi tangan yang menadah doa kepada Allah. chia chia

Kita takde idea sekarang nak tulis pasal apa. Just nak infrom yang kita dah kawen je kehkehkeh gambaq pun takde lagi nie so takpe la nah. habaq saja ja dulu nnt ada kita upload nah. 

okay dah, Mrs Farhan nak meneruskan perjuangannya sebagai seorang student.

Haip.!! tugas as student tu still maintain okay even dah jadi suri hati Mr. Farhan sekarang. 

Hehehe

Kenapa ntah rasa malu pulak habaq kita dah menikah >.<

Okay semua. Nanti kita jumpa lagi tauu..

Macam biasa, doakan seketul afiqah rajin update blog lepas nie. Share ilmu2 yang bermanfaat tauu.. 

With love.

Byee

Monday, July 4, 2016

Keadilan

Bismillah..

Hai. Long time no see yaahh.. act tak sibuk pun. Banyak buat benda bukan and banyak mengarut dekat twitter. That why takde kat sini. Haha

Okay. Kita story mory pasal keadilan tau malam nie.

Haa. Yee. KEADILAN. Eh bukan keadilan yg parti keadilan tu. Bukann. Nie pasal humanity. Kait ke.?? Entah. Tapi pasal keadilan lah. Yg sikap adil tu. Adil yg tu. Bukan lain tau.

Maksud keadilan nie ialah meletakkan sesuatu kena pada tempat. Bukan sama rata okay. Ramai salahfaham kan.

Contoh. Kau perempuan. Ada adik lelaki. Adil tu bila ayah kau belikan kau baju kurung dan adik kau baju melayu. Bukan dua-dua dpt baju kurung atau sebaliknya. Kalau yang tu, baru istilah sama rata. Faham kan.?

Okay. Apa yg aku nak cerita nie is pasal aku lah. Ofkos. Takkan blog aku nak cerita pasal org lain pulak kan. Hahaha

Cerita dia. Semenjak dua nie aku asyik fikir pasal keadilan dlm hidup. Kenapa ntah otak nie ligat fikir psl tu. Maybe sebab aku teruji kot dengan benda nie. Tu sebab jadi fikir je memanjang.

Eventhough aku tahu tiada keadilan dlm dunia nie sebab keadilan tu milik Allah. Mutlak milik Allah. Hatta rasulullah pun tak mampu nak berlaku adil dlm mencintai isteri2 baginda. Sebab apa, bukti manusia takde yg sempurna dengan sifat adil nie.

So that, benda nie menghantui aku lah semenjak dua nie. Bila aura negatif nak dtg, aku cuba lawan. Lawan dengan cari hikmah cepat cepat. Sebab aku taknak hidup dlm keadaan down kecewa sedih. Aku taknak. Sebab pada aku, benda tu akan membantut kebahagiaan kita. Selalunya bila dtg mood nak fikir buruk atau memendam sesuatu dihati sanubari nie, aku akan cari seseorg untuk aku luahkan segalanya. Lepas dah membebel berjela-jela, slow slow aku penyakit sedih kecewa n semua yg negatif tu akan terhakis.

As manusia biasa, aku tak terlepas untuk mempersoalkan segalanya. Kenapa dia boleh, aku tak boleh.? Kenapa dia lebih, aku mcm tak dipedulikan.? Kenapa dia dapat, aku tak dapat.? Kenapa... kenapa... kenapa...

Lumrah manusia lah tu. Asyik asyik kenapa asyik asyik kenapa. Huh.

Tapi, tak tahu lah mcm mana. Tapi aku selalu dpt rasa Allah pujuk T.T pujuk yang sungguh sungguh. Sampai aku rasa mcm sebak sangat dengan pujukan Allah.

Mana taknya. Kita tgh sedih, marah geram tetiba dtg seseorg pujuk kita. Mesti lah happy kan :D

Sama lah dengan situasi nie. Allah pujuk.

Aku bukan lah baik. Tapi Allah tetap pujuk aku.

Mungkin bukan pujuk yg terus pujuk. Tapi sikit2 aku rasa pujukan tu. Aku tahu Allah tak pernah tinggalkan aku. Kdg2 aku rasa biarkan perasaan nie kekal sampai bebila sebab aku nak rasa dipujuk tu smpai bila-bila. Terutama waktu hati tgh down.

Rapuh.

Aku takut aku kecundang. Nauzubillah. Moga dijauhkan.

So, bila ingat balik apa-apa yg berlaku. Aku akan cepat-cepat cakap pada diri. "Fiqah, Allah je yang Maha Adil. Biar tak dpt dekat dunia. Biar rasa kurang dekat dunia. Sebab nnt dekat akhirat Allah akan cukupkan. Allah ada. Allah Maha Adil." Ulang ulang. Bukan untuk org lain. Tapi untuk diri sendiri.

For those yang selalu rasa down, ingat.!

Jatuh bangun kita, lemah kuat kita, kita yang tentukan tau. Buka  org lain. Kita yg berhak keatas diri kita. Kita yang layak untuk tentukan apa yang kita nak. Sebab kita ada Allah. So, jangan cepat rasa negatif bila kita rasa apa yg manusia lakukan dekat kita, tak memuaskan kita.

Ingat.!

Manusia tu banyak kelemahan tak terkecuali kita. Kita pu  banyakkkkk kelemahan. Allah je yg sempurna. Bila berharap pada manusia, jangan letak harapan tinggi tinggi. Gantung harapan pada Allah. Biar terpujuk sikit hati tu.

And dengar sini.

Dunia memang tak pernah adil. Faham tak.?

Yg adil tu Allah.

Kita ada Allah kan. Bagitau Allah segala-galanya. Even nak beli brg pun kena bgtau Allah. Minta Allah izinkan. Minta Allah mudahkan dan murahkan rezeki.

Aku selalu lupa bab nie. Bab minta dekat Allah untuk urusan yang remeh pada kita tapi besar hikmah kalau kita minta dengan Allah.

Andai urusan yg kecik pun kita disarankan meminta pada Allah. Apatah lagi untuk urusan yang besar. Contoh, kesihatan, pelajaran, kewangan, jodoh dan pekerjaan. Betul tak.?

So, masih mempertikaikan keadilan dunia.?

Kalau masih, jom koreksi hati. Ketuk kesan2 hitam tu dengan istighfar. Minta dgn Allah, hakis segala kesan2 hitam tu. Biar kita tenang menyusuri perjalan sebagai seorang hamba Tuhan dibumi ini. Cewwah. *BilaUstazahBerkatakata* hehehe

Okay. Dah.

Ana mengantuk sudah.

Ramadhan masih berbaki kan.? Jangan lupa banyakkan doa. Minta ampun dengan Allah. Semoga kita tak tergolong dlm golongan yang disebut dalam doa nabi, "celaka bagi orang yang apabila telah berlalu ramadhan dosa2nya tidak diampun." Nauzubillah.

Act, aku plan nak buat satu projek tapi tak tahu nak start macam mana plus tak bagitau sesapa lagi. So, rasa takde supportter. Macam mana nak support kan kalau tak bgtau org... hahaha. Takpe lah. Tunggu nnt dah bersedia, i habaq.

Have to go. Esok sahur. Selamat malam cinta hati. Haha

Bye. Assalamualaikum.

Saturday, June 18, 2016

Rindu

Bismillah..

Waktu aku tulis nie, aku sebenarnya tengah rindukan seseorang. Rindu sangat sangat. Allah je tahu apa yang ada dlm hati nie. Sampai kadang2 rindu nie boleh buat aku nangis. Even dia ada depan mata pun aku boleh rindu. Masyallah. Subhanallah untuk perasaan nie.

Dulu aku selalu tanya, mcm mana perasaan rindu tu sebab aku jarang rindu. Once Allah bagi nikmat rasa rindu tu, Allahu. Tak terucap. Mungkin sebab aku memang dari kecik susah untuk hadirkan perasaan rindu tu maka terbawak2 sampai besar. Sama macam syg org. Susah nak syg, tapi sekali syg. Pengsan org yg disayang tu sebab syg sgt. Hahaha. Apa2 lah. Aku pun pening.

Jujur cakap, aku bukan lah org yang baik2. Tapi sentiasa berusaha nak jadi baik. Aku bukan org2 soleh solehah tapi aku tak pernah putus asa nak jadi solehah even kdg2 aku terbuai dgn godaan dunia. Aku bukan ahli ibadat, tapi aku selalu nak kejar beribadat banyak2 even kdg2 aku malas. Yelah. Sapa je yg taknak jadi baik dimata Allah kan. Mungkin cara kita berbeza dlm mempersembahkan persembahan kita sebagai hamba kepada Allah. Terpulang. Selagi tak tersasar dari landasan yg benar.

Okay. Jadi apa kaitan antara rindu dgn nak jadi baik.?

Cerita dia mcm nie. Rindu tu nikmat yang Allah bagi kpd setiap manusia. Ada org rindu pada manusia, ada org rindu pada binatang, ada org rindu pada Tuhan. Kunci dia, perasaan tu akan hadir dengan izin Allah. Dan rindu tu jugak sebenarnya akan hadir melalui apa yang kita usahakan.

Tak faham.? Okay sabar. ;)

Nak jadi baik, perlukan usaha kita. Usaha yang mcm mana.? Usaha kearah perkara2 yang baik. Contoh, improve diri dari berpakaian singkat kepada yang sedikit labuh, kemudian separa labuh n then fully labuh. Itu usaha namanya. Contoh lain, solat. Kalau dulu, sejam sebelum habis waktu solat, baru kelam kabut solat. Kemudian, usaha awalkan sedikit kpd 1jam setengah sebelum habis waktu solat, baru solat. Then awalkan lagi 10minit, lagi dan lagi sehingga 10minit sebelum masuk waktu kita dah bersedia untuk melakukan solat. Yg penting, istiqomah. Berterusan. Sama jugak situasi kalau dulu, kita susah nak maafkan org. Asyik geram je. Slow slow kita cuba maafkan dia dlm diam sebelum tidur. Sampai tahap, kita dah mampu lafazkan perkataan maaf tu kepada sesiapa pun.

Masih samar2 kaitan rindu dan jadi baik.?

Okay. Sama2 kita hayati.

Kita usaha untuk jadi baik untuk minta redha siapa.? Allah atau manusia.? Dan tanya hati siapa yang kita rindu.? Allah atau manusia.?

Allah akan pimpinan rasa rindu tadi sejajar dengan apa yang kita usahakan. Once kita usaha untuk kejar redha Allah, Allah pasti akan salurkan rasa rindu tadi kepada DIA. Memenuhkan ruang hati dengan rindu kepada Tuhan. Rindu untuk berzikir, rindu untuk beribadat rindu untuk buat kebaikan. Tapi kalau kita mengarahkan diri kearah keburukan, pasti kita akan merindui sesuatu yg tak patut kita rindu. Rindu untuk melakukan maksiat dan dosa. Nauzubillah.

Aku bukan lah org yang layak untuk menilai hati2 manusia. Cukup aku nilai hati aku yang tak sempurna dlm mencari redha Tuhan.

Kdg2 aku lemas dlm pelukan dunia hingga sesak nafas umpama menanti sakaratul maut. Walau hakikatnya memang diri aku telah mati.

Tapi, dalam aku rebah lemah tak bermaya mcm tu Allah pasti akan hadirkan rasa rindu. Rindu. Dan aku yakin, dengan rindu itu aku 'hidup'. Hidup dlm mencari Tuhan. Hidup dalam mengenal siapa Tuhan untuk aku kenal siapa aku.

Aduh...

Bagai sang kekasih menanti si cinta hati. Bagai sang perindu menanti rembulan mengembang. Bagai pencinta menanti saat indah menyulam kasih.

Dan saat ini. Aku mohon Tuhan tuntun perasaan rindu aku nie dengan selaut rahmat dan kasih syg yg tiada berbelah bahagi. Pimpin agar aku tak tersasar jauh dlm menanggung rindu. Biarlah rindu ini bersyariat. Kerana pasti, rindu itu berbalas dan tanpa kecewa kerana sandarannya adalah Tuhan...

Dan aku terus merindu