Monday, November 24, 2014

2 Nikmat Yang Manusia Selalu Lupa.

Bismillah.

Nak kabo nie. Hari nie aku exam tapi si Afiqah nie tak pergi exam sebab sakit dia datang balik. Yeay.! haha. Ape lah. Rasa loser sangat. Tak tahu nak cerita suara hati nie kat sapa. Meronta-ronta (over gila ayat) hati nie nak bagitau satu dunia yang aku taknak jadi macam nie. Taknak.! Nak life macam orang lain. Boleh pergi kelas dengan bahagia even dah lambat. Nak berkejar kejar masuk kelas sebab dah 5minit kelas start. Heaven.! Ceh ceh. Bajet sangat la kan. Padahal kalau time sihat pun memang tu rutin lah.

Once bila kita diuji dengan kesihatan nie, mula la rasa down dia tu masyallah. Padahal time sihat, lupa saat/detik/ketika/masa derita time sakit tu. Memang tak bersyukur betul manusia nie.

Selalu time sakit nie teringat hadis Nabi mafhumnya, "Dua perkara yang selalu manusia abaikan, waktu lapang dan kesihatan." Afiqah tengah malas nak search rujukan hadis nie, for sure hadis shohih. Kalau hadis nie orang jumpa tak shohih atau maudhu3, sila emailkan ke email berikut abidillahi@yahoo.com k.

Sebelum aku tetiba macam semangat nak menaip nie tadi, sempat borak dengan housemate merangkap soulmate merangkap geng merapu merangkap manusia yang sekepala merangkap sahabat dunia akhirat, (insyallah, insyallah, insyallah, Allah please take care of her). Mulut laju je nak cakap benda negatif tadi, "Sayyidah, mende je lah saya boleh buat dengan terbaring macam nie atas katil nie. Macam takde kehidupan langsung. Tak jumpa orang. Tak keluar rumah." Tetiba dia cool je jawab sambil bajet bajet sikit "Fiq, sapa kata duduk atas katil tak boleh nak berjuang untuk agama. Sapa kata tidur tu tak dapat pahala. Dengan syarat Fiq yang cuba naikkan semangat Fiq sendiri. Sayyidah percaya, Fiq boleh."

Waaa... Nangis dalam hati sorang sorang. Lepas dia cakap, aku tetap dengan degil aku. Balas balik apa dia cakap tu dengan seribu alasan yang aku reka dan cuba selindungkan rasa hati. Haha. Jahat sangat Afiqah. Orang dah baik nak pujuk, kau degil jugak.

Then, tak lama bila dah main borak borak dengan Sayyidah tu, aku pun dengan muka yang tersipu sipu minta Sayyidah ambikkan lappy kat dalam bilik dan on kan terus lappy usang nie.

Sayyidah cakap lagi, "Fiq, kita dah tengok kan cerita One Litre Of Tears tu. Fiq pun tengok macam mana dia berjuang untuk kehidupan dia. Cerita tu bukan sesaja dia buat. Dia buat untuk orang lain belajar dan bersemangat untuk hidup."

Deep.!!

Sebab aku nie selalu mengeluh. Mengeluh sakit. Rasa manusia tak berguna. Kadang2 rasa diri gila pun ada, Sebab macam entah la. Tak tahu nak tafsirkan rasa nie.

Why aku bercerita kat blog.? Sebab aku rasa sini lagi senang untuk aku meluah rasa then FB, twitter ataupun insta. Kat sana manusia senang sangat nak judge orang lain dengan sesuka hati tanpa perasaan. Kat sini, aku still boleh jadi diri aku sendiri. Kalau korang menyampah baca, off terus tab blog aku nie. Tapi, kalau orang rasa ade la benda yang korang boleh ambik seposen dua, ambik la. Aku just kongsi apa yang aku lalui dan rasa, Tu je. Tak lebih pun. Kurang tu for sure la ade.

Bila jadi macam nie, aku mula la bermonolog dalam hati. "why me.?" "Allah tak sayang aku lagi ke.?" "Allah pandang tak aku sebenarnya.?"


Serabut sebenarnya bila diterjah dengan soalan yang macam tu. Rasa macam nak mati pun ada. Tapi aku tahu, tak boleh. Tak boleh means aku tetap kena lalui kehidupan nie sampai satu masa Allah cakap, "Dah tiba masa kau kembali kepada aku." Okay. Scary.

Haa. Hidup taknak. Mati, scary. Mende la fiqah nie. :3

Scary sebab bila aku fikir amal ibadah aku yang hanya tidur je memanjang kat dunia nie, mende je yang aku boleh tunjukkan kat depan Allah. Takde pape. Speechless sangat.

Okay. Kering idea dah nak karang ayat apa. Ikut hati nak luah, memang banyak. Tak terkira. Sejauh Duwar Naseem ke Syamali kot kalau nk karang ayat atas kertas lah. Haha. Tapi, tak mampu. And tak semua benda kita boleh luahkan kan.

Btw, sekarang kat Irbid dah malam sangat. Actually, bukan malam. dah pagi. Lagi beberapa jam je nak Subuh. Have to go. Bye semua orang.

Da.!!

-AfiqahRozalie
-DuwarNaseem, Irbid
-24/11/2014
-2.25a.m


Saturday, November 22, 2014

Susahnya lah nak lawan nafsu.!!

Bismillah.

Saat tangan menarikan jari jemari diatas papan kekunci nie, sebenarnya, baru beberapa helai menelaah kitab Takhrij Hadis yang nak exam hari Ahad nie. Masyallah. Tak tahu la kenapa susah sangat nak fokus.

Susahnya nak mujahadah melawan nafsu gadget. Haha. Kejap nak main candy crush. Kejap teringat nak tengok fb. Kejap rasa nak usha twitter. Banyak sangat kejapnya.

The point is, susahnya lah nak lawan nafsu.

Sapa kata senang, you get my respect lah.!! hehe. Nak menuntut jadi anak murid please. Sila pm. Segera.! Bantuin aku. Nak try cuba the tips biar jadi solehah sikit. Biar rajin sikit study dan beribadah.

Haa. Sambil menaip nie, sambil jeling-jeling kitab. Maklumlah, orang tak habis study tapi gatal tangan nak update blog.

Back to our topic, mujahadah melawan nafsu.

Kebanyakan orang hanya rasa mujahadah tu just orang yang pergi Gaza, Palestin, Syria sambil pegang pistol, senapang lawan munafik dan para kafireen. Tak kata tafsiran tu salah, betul. Malah siapa yang bermujahadah mengangkat senjata tu, lebih mulia disisi Allah. Dapat masuk syurga tanpa hisab jika dah terlangsai hutang dgn manusia. Seronoknya lah.

Tapi, jangan risau bagi yang tak mampu jadi mujahid/mujahidah yang mengangkat senjata tu. You still have a change that you can grab it by yourself. Just antara sedar atau tak. Same like me lah. Nak exam lusa, still boleh nak update blog. Nie namanya kalah dimedan keyboard. Haha.

Mujahadah.!!!

Senang je lidah nak sebut. Tapi, nak buat tu macam kena usaha sehabis daya. Macam kalau tetiba kan, rasa malas sangat. Malas yang masyallahhhhhh sangatttt laaaa malassss tu. You feel me right.? hehe. Tetiba you try to fight it with all your usaha dan tenaga sampai rasa nak menjerit "Hoi syaiton yang kacau buat aku malas, pergilah sana. Aku taknak kawan dengan kau lah.!!! Pergi.!!!!"

And once you dah cuba dan berjaya, nikmat dia masyallah.. Rasa macam nak menangis. Rasa menang sangat. Menang dengan nafsu sendiri. Try lah.

Even you still rasa susah. Owh, sebelum tu lupa nak pesan. Make you mind feel fresh and positive dulu k. Masa nak lawan tu, try tarik nafas dalam dalam. Then, say to yourself, like "Fiqah, kau kena lawan. Kau kena kuat. Kau tetap kena lawan dengan diri sendiri. Kau kena menang. Jangan mengalah." Same like macam tu lah. Then, ingat Allah ada dan akan bantu kita. The first things is, yakin Allah ada. Allah lagi kuat dari nafsu yang memujuk kita untuk stay duduk dalam hirom (toto tebal untuk musim sejuk) yang maha nikmat tu time2 subuh pepagi yang sejuk masyallah macam dalam aircond tu.

So, macam sekarang nie lah. Rasanya aku pun kena cakap at diri sendiri, "Fiqah, udah udah la tu mengadap laptop. Kau exam lusa. Dah la esok ada grand dinner. Bila masa nak study kalau dari tadi mengadap benda alah nie Fiqah."

Okay. Okay. Nak pergi dah. Bye.!!!

Do pray for me ya.!! Nak exeng nie. Debor sebab berzaman tak pergi kelas, tak faham belajor mende dok nie. (tak payah tanya kenapa tapi jangan suuzhon. Dosa. haha)

Da.!!
- Afiqah Rozalie
- Duwar Naseem, Irbid
-21/11/2014



Friday, November 21, 2014

Puh. Puh. Sapu habuk.!!

Bismillah.

Masyallah. Lama sangat tak update blog. Tak menulis panjang-panjang. Tak luahkan apa yang terbuku dihati di laman sesawang nie.

Setahun yang berlalu, terlalu banyak perkara yang berlaku. Suka duka silih berganti. Mengajar diri untuk lebih matang dan kuat. Mendidik hati untuk lebih dekat dengan Pencipta. Dan seringkali, aku mengeluh. Mengeluh untuk tiap sakit perit yang aku rasa. Padahal, ujian yang bertandang tidak sehebat manusia lain. Hanya lidah tak mampu menahan.

Banyak sangat benda nak diceritakan hingga tak tahu nak susun macam mana. Huhu.

Hanya terasa, diri makin matured (cewah.!!) haha. Sebab kehidupan tu kan pelajaran. Tempoh mematangkan diri, Setiap detik dan masa yang berlalu, pasti ada je pelaran baru yang aku belajar.

Kalau dulu, nak beli kasut pun masih mengharap umi yang tolong buatkan keputusan. Sekarang, nak beli coklat pun diri sendiri yang kena decide. Perlu ke tak.? Ade duit ke tak.? Haa. See. Susahkan kan. Sangattt la susah. Sebab kehidupan tu pilihan. Pilihan yang terbaik diantara yang terbaik.

For sure, makin besar nie makin banyak keputusan yang terpaksa dibuat yang memerlukan khidmat otak dan hati untuk membuat keputusan. Tak mudah.

Apapun, once kita dah buat keputusan, please jangan takut. Takut untuk menghadapi hari esok. Yang kita sendiri tak tahu apa akan terjadi. Hitam putih atau berwarna warni. Follow the flow. Cakap senang kannn. I know susah. But, we are muslim right.? Keputusan apa pun yang kita buat kalau sandarannya Tuhan, pasti tiada penyesalan.

Terkadang kesukaran itu lah pelajaran paling indah dalam hidup. Sebab kita berani. Berani menghadapai apa yang mungkin orang lain tak berani buat. So, just believe in yourself. Tuhan takkan tinggalkan kita sendiri. Pasti bersama walauapa pun keadaan kita.

Kita yang pilih nak Allah ada bersama atau tidak.

See.! Allah ada. Kita yang pilih. Jangan takut untuk hari esok. Yakin kebaikan bakal bertamu kalau hati dan jiwa kita baik.

Aku bukan lah manusia suci tanpa dosa dan noda. Aku bukan juga malaikat yang sentiasa patuh dan taat pada perintah Tuhanku. Aku juga bukan a'lim yang tahu segala-galanya tentang Tuhan. Aku hanya manusia biasa yang sentias belajar dari kehidupan. Yang sentiasa berusaha nak jadi yang terbaik pada pandangan Allah. Walaupun banyak kali aku kecundang. Tapi, aku still yakin, Allah tak jemu pandang aku. Tak pernah jemu.!!!

Islam adalah agama harapan. Yang penuh kaish sayang. Dan aku yakin Allah penuh kasih sayang untuk sayang aku.

Dan aku tetap bangkit walau berjuta kali aku terjatuh. Dan mungkin terjatuh dalam lubang yang sama. Tuhan pandang aku. Tuhan pandang kau. Tuhan pandang kita.

Hingga sekarang aku berdiri sebagai manusia yang menangih kasih dan simpati Tuhan. Dan aku yakin dengan itu.

Ayuh.!! Bangkit. Kerana Tuhan tak pernah tinggalkan kita sendiri.

Daaa.!! Jumpa lagi. :)

With lot of love,
Afiqah Rozalie
-Irbid, Nov, 2014-
-12.15a.m