Sunday, December 27, 2015

Overthinking membawa stress

Bismillah...

Sebenarnyakan, dah berapa malam dah mata nie susah nak lelap. Pukul 3 4 pagi baru boleh lena. Tak tahu penyakit apa. Tetiba je jadi macam tu. Hmm

Nak cakap risau exam, mungkin kot. Tapi studynya tak struggle mana pun. Asyik risau risau. Tak tahu lah. Mohon doakan je yang terbaik yer.

Mungkin jugak sebab aku overthinking sgt kot. Semenjak dua nie asyik fikir bukan-bukan. Sampai terbawa dalam mimpi 😭 Bangun tidur mesti rasa nak menangis. Entah. Harap2 benda tu hanya sekarang mimpi. Bukan kenyataan. Hmm. Tapi kalau akan jadi kenyataan pun, still aku takde kudrat apa-apa untuk ubah atau sebagainya. Redha je lah. Tapiii.. Hmm.. Takpe lah..

Dah. Aku nekad, esok taknak online sebab nk fokus exam. Doakan yer. Moga aku tabah dah kuat and paling penting, aku tak overthinking macam nie. Tension tau tak.. 😔

Dah la. Byee. Assalamualaikum.

Friday, December 25, 2015

Celoteh before exam

Bismillah..

Guess what.? I have my exam on next Monday and Tuesday but until now i did not study anymore. Actually, I had my sickness for 3days before and today I baru fell better. Its okay lah kan. Tapi dah kenapa hari nie tak study study lagi ntah. Nak exit CELPAD ke taknak nie fiqah.? -_-

Fuhhh..

Sekarang dah pukul 1.12 a.m pun still aku duduk mengadap lappy. Mood hilang kemana nie.? Tapi depan mata still ada buku yang terbukak yang dari tadi tak berubah-berubah mukasurat dia. Haha

I just enjoy with it. Lol.!!!

I think, I have a big problem that no one can help me. Serious talk nie. Tak tipu. Sikit pun tak. Dah sapa yang cakap kau tipu pqah.? _-_

End up aku pilih untuk membebel kat blog nie rather than kau baca buku kan pqah.? Haih.. Pening..

Dah. Jom layan cerita aku.

Dalam dua minggu lepas kot, aku tak ingat. Tapi tak lama sangat lah kejadian tu berlaku. Baru lagi and masih segar diingatan. Kehkeh

Masa tu aku ontheway nak balik rumah from.... tak silap aku dari UKM Bangi after aku join prog kat sana. Aku balik sorang2 dari KL Sentral. Kalau ikutkan aku pergi prog tu dengan Hamizah and Fatimah. Tapi sebab dieorang nak gerak ke UM balik, so, berpisahlah kiteorg dekat KL Sentral.

Nak dijadikan cerita, time aku tengah duduk sorang-sorang tunggu train nak ke last destination iaitu Batu Caves, tambang dari UKM Bangi ke Batu Caves tu dalam rm6.60. Yang nie yang the latest tau, kalau tetiba korang naik train esok and tetiba naik lagi tambang, I tak tanggung okay. Uolls jangan marah I. Marah kat kak Mah. Opsss... Dahhh.. Iolls nak cerita sebenarnyaaaa, time I tunggu that train, ada sorang sister nie tegur I. Tu la point untuk phrase nie sebenarnyaaa. Susah naw nak masuk point, banyak sangat masuk benda lain. :3

Sister tu memang jenis peramah agaknya. Dia datang dengan girangnya then duduk tepi aku sambil tanya, "pergi mana kak.?" And i was .... "Errkk, what.?" Sebab aku tak dengar mula-mula tu and I guess sister tu tgh otp dengan sesapa. Kang kalau tetiba aku jawab padahal dia tengah otp dengan sesapa, tak ke malu mak jemah kan.. Bila dia dah dua tiga kali berpaling kat aku, baru la aku jawab, "Batu caves.." Pastu tetiba aku rasa macam, "Afiqah why macam tak senonoh sangat kan perangai. Orang dah tanya kau, kau buat sombong pulak." Aku bukan sombong, tapi awkward. Yela semenjak jadi warga uia nie, aku jadi pendiam sikit kan. Hehe.  Then sambung..  Aku pun, tanya la dia balik nak pergi mana.. And tetiba dia jadi ramah nak borak-borak. Sampai la dalam train aku borak dengan dia. Dia bgtau that dia tengah cari baju nak kerja and blablabla.

Tetiba Iolls rasa macam "eh best pulak borak." Hahaha. Pastu aku dah jadi ringan mulut nak tanya itu ini sampai la that girl cakap macam nie. " Saya belajar lagi kak. So, kena saving sikit lah. Tak boleh boros-boros." And aku apa lagi, tanya lah dia study mana semua kan. Tahu dia jawab apa.?

"Saya belajar memasak, menjahit. Kot-kot lah lepas nie ada orang nak masuk minang ke apa kan kak, senang la sikit. Atleast ada jugak yang saya pandai buat."

Tetiba aku jadi kagum pulak dengan that girl. Hahaha. Sebab, aku tahu zaman sekarang nie tak ramai perempuan nak belajar semua benda tu. Tapi, dia nak. And point penting, bukan just nak pikat hati encik husband je, tapi sebenarnya as a girl pada aku, kena tahu jugak. Even sikit. Aku nie, nak kata pro sangat memasak memang tak lah. Kadang2 kelaut jugak. Kalau menjahit tu, setakat nie memang kalah lah kalau masuk contest memana. Heeee. Tapi, I have try my best. Atleast aku usaha kan. Hehe.


Bila difikir-fikirkan balik, memang lah. As manusia kan, kita takkan terlepas untuk buat sesuatu tu bersebab. Betul tak.? Contoh, aku nak belajar menjahit lah, nnt senang nak jahit baju husband. Ataupun, aku nak jadi pencinta bunga lah, nnt ada rumah sendiri, boleh tanam pokok bunga banyak-banyak, my mum mesti suka. Takpun, aku nak belajar baking lah, nanti birthday husband boleh buat sendiri kek. Save bajet.

It's okay if kau nak buat semua benda tu untuk husband kau, takde masalah. Sangat boleh. Tapi kan, why not kekadang kita buat just to entertain diri sendiri. Such as, aku buat nie sebab aku memang nak buat. Atau aku buat tu, sebab aku nak bukak bisness sendiri and jadi kaya raya macam abg terlajak laris tu. And lagi power, if, kita dapat focuskan niat tu as ibadah. Dapat pahala terus

Aku ingatkan diri aku nie sebenarnya. Banyak sangat nak kejar goal dalam hidup, tapi selalu aim tu berfocuskan manusia. Jarang sangat lah fikir, "Ya Allah, aku nak pandai buat nie sebab aku nak dapat pahala.." Omg. Kalau lah aku boleh tetapkan hati dengan semua benda tu kepada ibadah, banyak dah pahala terkumpul agaknya. Tu pun kalau tak diselubungi dengan riyak, takbur dan sebagainya lah.

So that, kadang-kadang kita kena jugak twistkan balik matlamat hidup kita. Jangan nampak liberal sangat. Haha. Sikit-sikit manusia. Padahal semua tu Allah yang bagi kan. Sebab nanti, bila tak dapat apa yang kita kejar, kita akan sedih. Sebab kita rasa kita dah cukup berusaha. Sedangkan, Allah tengah nilai satu-satu amalan dan perbuatan kita. Okay. Get me.? Mesti la kan. Semua dah bijak pandai kan.

Lepas nie sama-sama kita baiki deh. Kita slow-slow kejar redha Allah tu before kejar redha yang lain. :)

And actually, I just want to request something nie. Harap-harap ada yang sudi tolong I. Please pray for my fiance. He in "test" from Allah now. Actually, not only him. Me too. Allah test us. Memang layaknya seorang hamba la kan diuji Allah. Kiteorg redha but bila berkaitan dengan mak ayah, masa depan, study nie, memang tak dapat nak dinafikan lah sikit terganggu kan. So, please pray for us, moga dimudahkan Allah dan diperluaskan rezeki yang melimpah-limpah dariNYA. Segala doa dari kalian amat-amat dihargai. Mungkin ada sahabat-sahabat yang dimakbulkan doa. Orang-orang soleh solehah. Insyallah. :)

And for you, Mr F. Sila tabah yer. Moga Allah mudahkan urusan awak. Saya doakan yang terbaik.

*tak tahu lah dia sempat baca ke tak dalam kekalutan macam tu, yg penting i will always support you.. Cewwah. Practice jadi isteri solehah nie. Hee. Okay. Start mengada. -____- *

Dah. Satu lagi,,, doakan aku rajin dan tabah untuk exam nanti. Tak usaha lebih macam mana Allah nak bagi lebih kan. Allah. Allah. Kadang2kan sentap tau dengan kata-kata sendiri nie. Haih.

Daa. Sambung study sikit. Byee. Assalamualaikum