Wednesday, March 16, 2016

Nafkah

Bismillah

Hai. Aku tak niat nak membebel panjang. Just nak share what I got from my lect yesterday.

Sem nie aku ambik 6subject. Salah satu subject tu, subject Aqidah. Mula2, aku assume yang kelas nie will be bored dek kerana aku nampak Ustazah is very polite. Haha. Aku bajet nanti aku mudah la ngantuk. Tapi,, sama sekali tidak.  Aku bersemangat kot nak pergi kelas. Sebab ustazah cakap arab fushah plus, aku faham. Bab aqidah pulak tu kan. So, kena dengan jiwa.

Okay. Stop.

Apa yang aku nak kita sama-sama muhasabah, tenung renung sikit diri is pasal nafkah. Aku tahu korang mesti tertanya apa kaitan tajuk entry nie dengan lect yang aku dok potpet kat atas kan.? Ada. Ada. Sabar la. Aku nak cerita nie. Slow slow k.

Hiks.

Start dari awal kelas, ustazah sangat suka mengajar dengan kasih sayang. So, start dari awal kelas hari tu ustazah suka pesan pasal nafkah nie. Seingat aku, bab nie memang tak pernah ustazah miss untuk sebut dalam kelas tiap kali kelas. TIAP kali kelas okay. Bukan selang seli. Even cerita tu cerita yang sama, tapi still menjentik-jentik hati aku. Cewwwah. :3

Ustazah cerita, zaman sekarang nie banyak berlaku penceraian dalam kalangan masyarakat kita berpunca dari nafkah. Bila start dengan nafkah, kemudian merebak kepada masalah yang lebih besar.

*Aku kalau dah masuk bab serious, terus ayat nak skema aje. Haha. Sorry korang.*

Sambung...

Pernah seorang perempuan datang dekat ustazah tapi time tu dia dah bercerai. Dia tanya pendapat ustazah macam mana. More to want to share with ustazah lah. Dia cerita yang dia menafkahi suami dia. And respond ustazah, "Awak yang salah dalam hal nie." Ofkos lah perempuan tu terkejut kan. Selalunya, orang mesti kutuk lelaki tu bila tahu isteri yang bagi nafkah dekat dia kan, tapi ustazah tak. Ustazah lagi menyalahkan dia.

Then ustazah explain, kenapa dia salahkan perempuan tu is sebab kenapa perempuan tu dengan rela hati nak menafkahi suami dia sedangkan suami mampu dan hukum menafkahi isteri adalah kewajipan seorang suami. Macam hukum solat. Solat wajib kan untuk semua muslim.? So, sama dengan menafkahi isteri. Wajib.

Ustazah pesan, kalau boleh pilihlah pasangan yang betul2 baik dan bertanggungjawab. Jangan nanti nak kawen kemudian bercerai dengan sebab bergaduh pasal nafkah nie.

Pada pandangan aku pulak (bagi chance sikit nak give some opinion ^^,), betul lah apa yang ustazah cakap tu. Suami bertanggungjawab menafkahi isteri terutama bab kewangan lah kan. Sebab tu memang tugas seorang suami, and sebagai isteri, kita (?) kena bantu husband tapi jangan berlebihan sampai suami rasa syok pulak makan minum guna duit kita. Lagi parah, bila suami hilang rasa tanggungjawab dalam diri dia.

Actually, aku dah jumpa beberapa pasangan yang bercerai atas sebab nafkah nie. Bayangkan dari awal kawen until now dah 12tahun, si isteri yang bayar sewa rumah, bayar bil api air, beli baju baby dan anak-anak. Sedangkan berapa lah sangat gaji isteri tu. Yang suami, dia just bayar kereta je. And guess what, dia tak benarkan langsung isteri dia guna kereta tu. Sebab konon2 dia yang bayar kereta tu. Dah tu yang kau duduk rumah tu tanpa bayar sewa semua, tak malu pulak -__- Benci pulak rasa. Hahaha. And now, they have been divorced. The end. Sedih kan.

Kawen atas dasar cinta yang membara didada, end up takdir Allah, bercerai.

I just can't imagine mana pergi duit gaji dia. Buat apa je dengan duit tu semua kalau makan pakai anak2 and isteri semua isteri tanggung.? Allah. Penat fikir.

Aku tahu semua tu takdir, tapi takdir yang kita lukis sendiri kesudahannya tak baik. Bayangkan kalau masing2 dah buat apa yang Allah suruh, jalankan tanggungjawab dengan baik, tapi bercerai jugak, tu orang cakap memang bukan jodoh la kan. Tapi, dalam situasi nie, awal2 lagi dah tunjuk perangai, buat benda bukan2, solat pun tak jaga, Allahu. Fikir-fikirlah banyak-banyak sikit. Jangan sebab kita, merana orang lain.

Tapi sebenarnya kan, pada aku lah, tak tahu betul ke idak tapi, kalau lah seseorang tu ada agama dalam diri dia, rasa dosa pahala, rasa Allah Maha Mengetahui, kes-kes macam nie takkan jadi. Once suami isteri tahu Allah tu Tuhan yang Esa, mesti dia akan buat apa yang Allah suka kan. Tahu dosa dan pahala. Aku takut sikit nak cakap pasal nie, sebab aku bukan orang yang terbaik yang sesuai untuk cakap bab dosa pahala semua nie. Tapi aku yakin, takde dalam hati kita semua teringin nak masuk neraka kan.? Nauzubillah.

So, gitu lah perkongsian yang aku nak share sikit. Hope enjoy-enjoy je lah baca nie. Tak payah nak sentap sangat kalau tak buat k. Kalau terbuat, jumpa isteri memasing minta maaf and berazam penuh tekad nak berubah jadi husband yang baik, Boleh.? Haa. Gitu.

Aku dah kena take a nap. Haha. Bye korang.

Macam biasa, kalau ada salah silap, minta ampun maaf dipinta yer. =D



Friday, March 11, 2016

Kepercayaan

Bismillah.

Hai. Moga sihat2 aja ya ^_^

Okay. Tengok tajuk atas tu. Seem like simple kan.? Tapi susah sebenarnya.

I learned something today. I don't know how to explain the feeling but it very deeply inside. Selama nie aku ingat aku cukup beri kepercayaan dengan cara aku tapi sebenarnya tak. Kepercayaan tu sebenarnya dari hati. Mcm mana aku handle rasa tu, mcm mana aku try cover the situation. Serious. Aku sentap sebenarnya.

Aku cakap aku percaya, tapi tindak tanduk aku tak melambangkan kepercayaan so how can the person boleh rasa kepercayaan yang aku bagi tu kan.

It is not simple as that. Fuh. Berpeluh nak betulkan balik keadaan.

Aku belajar, mcm mana untuk aku jadi lebih matang. Urus diri dan perasaan sebaiknya. Kadang2 aku rasa mcm aku budak kecik yang perlukan pertolongan orang besar untuk handle perasaan sendiri supaya tak mengamuk dekat pasar malam semata nk beli belon terbang gambar frozen. Hahaha. Shame of me.

Tapi betul lah. Makin kita kenal seseorang makin kita tahu baik buruk dia makin bertambah rasa responsible dalam diri dan aku rasa makin matured sikit lah than before. Aturan Allah tu sebenarnya sangat cantik. Dididik dulu dengan macam2 yang remeh temeh untuk sesuatu yang lebih besar nanti. Aku bersyukur sebab Allah bagi kesabaran dan ketabahan sampai tahap nie. Kalau ikut perangai dulu zaman hingusan, memang takkan sabar la kot. Tapi, slow slow Allah tarbiyah aku. Even takde la tabah sesado org lain, tapi better lah untuk diri aku. Heee.

Syukur, sayang Allah mengatasi segala. Once aku down, doa aku biasanya akan jadi luar biasa power dia. Haha. Kalau hari biasa doa tu takat mana ingat, takpun just lepas solat je lah. Tapi, tgh ada ujian2 yg seciput tapi aku rasa berat, sikit sebanyak tolong aku jadi nak doa sepanjang masa. Hehe. Power kuasa doa nie sebenarnya.

Yang panas, boleh jadi sesejuk salji. Yang kemarau, boleh jadi beralun lembut berangin. Yang bergelora, boleh berombak tenang.

And benda paling aku minta, "YaAllah, jgn biarkan aku buat apa2 keputusan time marah yang memuncak." Bahaya. Wallah bahaya.

Aku kalau dah marah takat nie, aku akan senyap membisu beberapa jam atau minit atau boleh jadi sehari dua. Lepas tu baru fikir cara rasional nak selesaikan. Buat keputusan time marah just akan merosakkan keadaan lagi. So, asbab syg, aku cuba control benda tu. Alhamdulillah, makin berjaya. Hehehe.

Last but not least, kembali kepada kepercayaan tadi. Please korang, buatkan insan2 yg korang sayang rasa dipercayai. Jgn ragui diri dia dengan keraguan yang melampau. Tapi aku faham je, bukan nak ragu sgt kan. Just rasa tergugat. Haha. Takpe i faham. Boleh nak tergugat, tapi jgn smpai dia rasa kepercayaan tu takde. Sebab nnt, kita yang akan rasa deep gila dengan benda tu.

I try my best to be the best among the best eventhough i know i never be the best. Tapi usaha tangga kejayaan kan. Nak seribu daya, hatta dengan mak ayah pun kita boleh tipu (haha. Jahat sangat contoh nie) kalau betul2 nak. Tapi kalau takkan, seribu dalih akan kita create. Tiba2 otak jadi aktif fikir dalih2 sesuai. Jauhkan lah yaAllah.

Last, hoping that everything will be fine as our wishes. Do pray for us. Hehe.

اللهم زوجنا بزوجا صالحا. امين.
Have to go. Bye.! :)

Tuesday, March 8, 2016

Hakak skip kelas hari nie. Hmm

Bismillah..

Hai blog. Lamakan tak potpet kat sini. Harinie baru sempat sikit nak jenguk awak. Nie pun sebab skip kelas. Haha. Adalah contoh yang sangat tak baik yer adik-adik, mohon sangat jangan tiru. Heee

Actually, aku tak niat pun nak ponteng kelas hari nie. Tapi, otak betul-betul tak boleh nak berfungsi dengan baik. Rasa rimas sangat. Pernah rasa tak.? Tapi kali nie aku rasa yang sangat sangat rimas. Rasa nak stop je semua nie. T.T Tak larat.

Rasa susah sangat belajar. Nak kata tak faham semua tu tipu lah, Kat Jordan dulu, lagi teruk tahap kefahaman aku kan, Tapi, entah. Maybe sebab target aku tersangat lah tinggi sem nie tapi usaha seciput. Dah tahu usaha seciput, sepatutnya usaha lah kan, Tapi aku.? Tak. Aku tak cuba untuk usaha lebih. Malas sangat sangat. Sampai tahap aku pelik kenapa aku malas sampai tahap macam nie. Sakit perasaan nie sebenarnya.

Aku try buat macam-macam untuk tak rasa malas nie, sampai tahap aku sedar i need someone to help me. Just like Sayyidah selalu buat. Okay. I miss it. Really really miss it. Tapi... Sampai bila aku kena bergantung pada manusia kan.? By hook or by crook, aku kena berdikari. Kena pandai bawak diri, kena usaha sendiri. Nak berjaya, aku kena usaha. Kena lawan. Tapi.... Aku tak kuat. Sumpah.!

Kalau ikut hati nakal aku nie, nak je pergi ambik surat berhenti senyap-senyap. Tapi untuk keberapa kali aku akan kecewakan umi abi.? So, aku cancel. Tak sanggup. Tak sampai hati.

So, how.? Ada any suggestion tak.?

"Lawan lah malas tu.!"
"Usahalah lebih sikit. Jangan malas-malas.!"
"Dulu time kat Jordan merungut sakit. Sekarang dah okay, malas pulak."
"Taknak belajar, tak payah. Kawen je senang." (Kalau kawen tu senang, lama dah aku tukar status jadi puan tau *jeling*)

Aku tahu dah jawapan cliche nie. Tapi, entah lah.

Atau semua nie sebab aku terabaikan hak Tuhan aku.? Soal nie aku tak boleh pertikai. Yelah. Solat aku pun antara wujud dengan tak je hati nie. Antara nak tunaikan kewajipan semata atau sebagai penguat dan nikmat bertemu Tuhan.

Aaaaa. Aku tak tahu. Penat lah hidup. T.T

Nak berhenti belajar. Can ah... Jeles tau tengok orang2 yang sebaya atau tua setahun dua yang dah ada bisnes sendiri, ada duit sendiri. Tak payah susahkan sesapa. Buat sendiri je semua. Aku dengan umur 23tahun nie, semua umi abi tanggung lagi. Duit takde, kerja pun setakat nie tak mampu nak kerja berat-berat takut terganggu study. Yang lagi sedih, husband pun takde hahahaha. Nie mengarut namanya.

Tapi serious talk nie, bila umur dah mencecah 23tahun nie, makin banyak benda yang kena fikir. Tak boleh main suka hati. Tak boleh main redah je. Semua tindak tanduk kena fikir baik buruk. Kalau zaman kecik-kecik dulu boleh la buat suka hati tak payah fikir sapa-sapa. Tapi dah besar nie komitmen jadi lain.

Hmm. Dah lah. Doakan aku okay. Takde mood nak tulis panjang-panjang. Kalau ikutkan hati, nak je luahkan semua benda kat sini, dari sekecik-kecik benda sampai la benda paling besar yang ganggu fikiran nie sebenarnya. Tapi dari meroyan kat sini dan kena hadap segala judgemental orang terhadap diri nie, baik aku simpan baik-baik dalam hati. Paling tak boleh, aku tidur seharian. Hahaha. Aiyo.

Korang,,, tolong doakan yang baik-baik untuk aku yer. Minta sangat sangat nie. Even tak kenal pun, tolong doakan jugak hahaa kena paksa. korang anggap la dengan doa tu korang tengah bersedekah. Sedekah doa, insyallah, diterima Allah.

Semenjak dua nie aku selalu sakit kepala yang teruk, bila cari2 balik baru perasan, sebab otak terbeban dengan macam-macam benda yg aku fikir. Pasal study, pasal umi abi, pasal duit pasal personal life yang tak tahu bila dpt disettlekan :(

Okay. Stop. Bye.