Friday, March 11, 2016

Kepercayaan

Bismillah.

Hai. Moga sihat2 aja ya ^_^

Okay. Tengok tajuk atas tu. Seem like simple kan.? Tapi susah sebenarnya.

I learned something today. I don't know how to explain the feeling but it very deeply inside. Selama nie aku ingat aku cukup beri kepercayaan dengan cara aku tapi sebenarnya tak. Kepercayaan tu sebenarnya dari hati. Mcm mana aku handle rasa tu, mcm mana aku try cover the situation. Serious. Aku sentap sebenarnya.

Aku cakap aku percaya, tapi tindak tanduk aku tak melambangkan kepercayaan so how can the person boleh rasa kepercayaan yang aku bagi tu kan.

It is not simple as that. Fuh. Berpeluh nak betulkan balik keadaan.

Aku belajar, mcm mana untuk aku jadi lebih matang. Urus diri dan perasaan sebaiknya. Kadang2 aku rasa mcm aku budak kecik yang perlukan pertolongan orang besar untuk handle perasaan sendiri supaya tak mengamuk dekat pasar malam semata nk beli belon terbang gambar frozen. Hahaha. Shame of me.

Tapi betul lah. Makin kita kenal seseorang makin kita tahu baik buruk dia makin bertambah rasa responsible dalam diri dan aku rasa makin matured sikit lah than before. Aturan Allah tu sebenarnya sangat cantik. Dididik dulu dengan macam2 yang remeh temeh untuk sesuatu yang lebih besar nanti. Aku bersyukur sebab Allah bagi kesabaran dan ketabahan sampai tahap nie. Kalau ikut perangai dulu zaman hingusan, memang takkan sabar la kot. Tapi, slow slow Allah tarbiyah aku. Even takde la tabah sesado org lain, tapi better lah untuk diri aku. Heee.

Syukur, sayang Allah mengatasi segala. Once aku down, doa aku biasanya akan jadi luar biasa power dia. Haha. Kalau hari biasa doa tu takat mana ingat, takpun just lepas solat je lah. Tapi, tgh ada ujian2 yg seciput tapi aku rasa berat, sikit sebanyak tolong aku jadi nak doa sepanjang masa. Hehe. Power kuasa doa nie sebenarnya.

Yang panas, boleh jadi sesejuk salji. Yang kemarau, boleh jadi beralun lembut berangin. Yang bergelora, boleh berombak tenang.

And benda paling aku minta, "YaAllah, jgn biarkan aku buat apa2 keputusan time marah yang memuncak." Bahaya. Wallah bahaya.

Aku kalau dah marah takat nie, aku akan senyap membisu beberapa jam atau minit atau boleh jadi sehari dua. Lepas tu baru fikir cara rasional nak selesaikan. Buat keputusan time marah just akan merosakkan keadaan lagi. So, asbab syg, aku cuba control benda tu. Alhamdulillah, makin berjaya. Hehehe.

Last but not least, kembali kepada kepercayaan tadi. Please korang, buatkan insan2 yg korang sayang rasa dipercayai. Jgn ragui diri dia dengan keraguan yang melampau. Tapi aku faham je, bukan nak ragu sgt kan. Just rasa tergugat. Haha. Takpe i faham. Boleh nak tergugat, tapi jgn smpai dia rasa kepercayaan tu takde. Sebab nnt, kita yang akan rasa deep gila dengan benda tu.

I try my best to be the best among the best eventhough i know i never be the best. Tapi usaha tangga kejayaan kan. Nak seribu daya, hatta dengan mak ayah pun kita boleh tipu (haha. Jahat sangat contoh nie) kalau betul2 nak. Tapi kalau takkan, seribu dalih akan kita create. Tiba2 otak jadi aktif fikir dalih2 sesuai. Jauhkan lah yaAllah.

Last, hoping that everything will be fine as our wishes. Do pray for us. Hehe.

اللهم زوجنا بزوجا صالحا. امين.
Have to go. Bye.! :)

No comments: