Friday, May 15, 2015

Interview UIA

Bismillah...

Almost 2months tunggu panggilan untuk interview dekat uia. Akhirnya, 15 Mei 2015, hari nie Allah izinkan jugak. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah

Tadi, before masuk bilik 'exam' tu, berdebar2 jantung sebab rasa macam takut. First time in my life okay. So, no wonder la kan jantung mcm nak terkeluar. Hahaha.

Malam semalam, baru teringat nak buat resume. Maybe tak payah, tapi takut jugak lah kalau dia minta. So, dengan perasaan yang rajin dan penuh berkobar-kobar aku siapkan jugak resume tu. Simple je. Malas nak buat panjang2. Atleast, ada. Tu je.

Even dah diingatkan beberapa hari sebelum interview  to get well prepare, tapi biasa la kan. Afiqah mana reti buat atau plan benda awal. Last minit jugak dia pilih. Haha. Tiap2 hari dah 'reminder' ingatkan, jawapan tetap sama. 'Baikkk'. Tapi, 'baik' tu jadi 'baik' mcm tu je lah. Hahaha. Nasib baik remainder tabah tanya tiap2 hari. Terima kasih.. >.<

Sehari sebelum interview baru start mesej abang firdaus, tanya soalan spot. Nasib baik abang baik, tolong carikan kawan2 dia. Alhamdulillah. Ada la jugak soalan spot. Berbekalkan soalan spot tu, aku try practise cakap arab uolls. Aku cakap non stop malam tu. Potpet potpet sensorang. Bajet fasih habis la kan. Tapi, not in english version. I keep talking talking in arabic tanpa menghiraukan bahasa mat salleh tu untill i felt very sleepy, end up aku tidur terus. Hahaha. Biasa la. Budak baru nak up. First time rasa nak ditemuduga.

Pagi tadi, malas sangat nak bangun. Interview pukul 9pagi tapi pukul 7.30pagi masih diatas katil. Malas tu, masyallah betul. Haih. Umi berapa kali suruh bangun, tapi aku still boleh minta masa kecemasan lagi. '5 minit lagi mi. 5 mint je.' Hahaha. Dengan baju tak iron lagi, tak siap pape lagi. Adoii. Pukul 7.50pagi baru bangun dan mula la jadi mcm lipas kudung. Kalut. Tapi, takde la kalut sangat pun..

Sampai uia, tak tahu nak masuk fakulti mana. Haha. Sangat tak lawak. Nasib baik abang ada. Abang call time tgh cari fakulti HS IRK tu. Sampai je dekat tempat kejadian, jantung makin berdegup kencang. Scary tak payah cakap. Nak hilangkan nervous, borak dgn umi, borak dgn abang. Umi dgn abang pulak sibuk suruh selawat banyak2. Masing2 cakap, insyallah, boleh dapat. Punya nak sedapkan hati kita. Btw, thanks to umi and abang sebab teman sampai pintu bilik Dr tu. Hehehe.

Ada 3orang je yang akan diinterview. Sorang perempuan, foreigner. Tak sure dia dari negara mana. Maybe cina, takpun, korea, takpun jepun. Tak sempat nak borak. Sebab fikir kena cakap BI kan. Lemah betul. =.= Sorang lagi, kawan sebatch kat Jordan. Syabab. Tak tahu pun dia ta'jil kat Yarmouk. Nampak dia, rasa nak gelak. Tak sangka. Haha. Takpe lah. Moga enta dpt jugak lah.

Masa masuk tu, terus disapa dengan bahasa English.. OH MYGOD.!!!!! Dah la semalam tak prepare mana englishkan. Pagi nie kena speaking. Memang nak gugur terus jantung. Tapiiii, aku bajet cool je. Sebab takkan nak pengsan pulak kat situ. Buat cool and relax je. Jawab slow-slow. Dia minta introduce myself. Dapatla 3 4 ayat. Tetiba blur. Haha. Maybe nampak muka aku cuak sangat kot, dia pun tanya ' ممكن تتكلم بالغة العرابية؟ " Fuhhhh. Masa tu rasa lega. Okay. tarik nafas.

Tapi, lega tu tak kemana. Sebab tiba2 blur lagi bila dia tanya kenapa pindah.. Hahahaha. Apa la Afiqah nie. Tak confident langsung. Maybe jadi berdebar sangat sebab ramai kot ustaz n ustazah dalam tu. Aku sorang, kena interview dgn 4orang sekali gus. Memang seram la kan.. Haih


But, just for your information, tak susah pun sebenarnya. Dieorang banyak ajak borak je. Okay la. Yang penting, confident kita. Aku takde la nak perasan, tapi, gaya Dr tu cakap, macam dapat. Haha. Tapi, tak tahu la kan. Result maybe petang nie atau kena tunggu hari Isnin nanti. Tengok lah keadaan macam mana. Yang penting, doa.

Nak share tips dengan korang yang nak pergi interview, first thing is mcm yang aku cakap kat atas tadi. Confident. Ikhlaskan niat dan baca selawat banyak. Then, pastikan penampilan kita kemas. Jangan serabai dengan muka baru bangun tidur nak pergi interview. Kalau buat macam tu, alamatnya memang tipis la kot harapan tu. Sebab aku perasan jugak, dieorg tengok atas bawah jugak la tadi. Pastu, bawak la dokumen2 penting. Surat berhenti belajar ke, surat kenyataan belajar, surat sakit (kalau perlu), dll.

Dan cerita temuduga aku tadi, berakhir dengan 'harapan' dari Dr bila Dr cakap, nanti awak DAH dapat offer letter, bawak khuttoh dirasi awak untuk urusan transfer. Kita akan bantu awak untuk transfer ikut mana yang boleh ditransfer. Tiba2, penemuduga perempuan mencelah "KALAU dapat offer letter". Alaaa makcik nie. Buat kita down pulak. Baru berbunga2 blink blink rasa dah diterima, dia spoil mood orang pulak. Sangat tak cool makcik. Tapi, takpe. Saya doa banyak2. Hehehe.

Apapun, syukur semua berjalan dengan baik. Insyallah, kalau dapat, aku akan daftar 22jun atau awal sikit. Most important, tunggu offer letter dulu. Nanti dah dapat, aku bagitau k. Doakan lah. tak sabar nak belajar dah nie. Hahahaha. bajetnya lah.

Moga nanti aku pandai lah manage masa, untuk diri sendiri, untuk study n untuk insan2 yang tersayang. Tak terabai mana2. Ameen.

So now, yang penting, doakan. Apa yang jadi pun lepas nie dah menjadi ketentuan Allah. Tugas kita, usaha. Dan aku tak malu untuk cakap, aku dah usaha sekadar kemampuan aku. Yang lain, aku serahkan kat Allah. Moga ada bahagian yang terbaik untuk aku. Ameen. Ameen.

Okay. Have to go. Nanti aku sambun potpet. Maybe time tu dah ada result. Kot. :)

Assalamualaikum..

#AfiqahRozalie
#Malaysia







Saturday, May 9, 2015

Masa lapang yang membunuh

Bismillah..

Betullah. Masa lapang itu membunuh. Lebih tajam dari sebilah pisau yang baru diasah. Semenjak duduk rumah nie, bukan tak ada perkara yang boleh dibuat. Tapi atas kelemahan sendiri, aku tak mampu nak manage masa dengan baik. Rugi sangat. Aku pulak bukan jenis yang rajin nak susun list what to do. Lemah sangat bab nie. Bila ntah nak berubah. Harap2 nanti time dah masuk belajar, pandai dan rajin lah nak susun masa dengan elok.

Bila free macam nie, otak banyak serabut dengan benda lain yang tak sepatutnya diserabutkan. (Tapi sebenarnya, memang kena fikir pun. Benda penting kan. Hmm.) Allahu. Sedih dengan diri sendiri. menyesal pun ada jugak. Haha. Dah jadi baru nak menyesal kan. Haih.

Dan sebenarnya, aku rasa aku dah terlajak melakukan dosa. Allahu. Bila Allah tegur macam nie baru rasa kena muhasabah balik. Nasib dikurniakan insan yang nak jugak muhasabah bersama. Moga pilihan ini yang terbaik. Ameen.

Muhasabah atas segala salah dan silap yang pernah dilakukan. Muhasabah untuk baiki diri kearah yang lebih baik. Muhasabah untuk kembali kepada berharap dan bergantung kepada Allah.

Nak nangis pulak rasa... T.T

Banyak sangat tak syukur dengan nikmat yang Allah bagi. Mudah nak rasa puas dan berpuas hati. Sampai saat Allah uji macam nie, baru rasa "Okay, kau tinggal Allah saat Allah dah bagi pinjam sesuatu kat kau." Too bad Afiqah. Too bad.

Dalam nikmat yang Allah bagi tu, ada ujian tersendiri. Bila dah banyak sangat masa lapang, tak sibuk dengan kelas, exam, homework dsb mcm sebelum2 nie, terasa jugak kosong. Tiap hari akan fikirkan benda yang sama, sampai terlupa apa yang Allah bagi bersifat sementara.

Hari2 yang berlalu aku rasa macam cepat sangat sampaikan terasa macam tak cukup masa. Padahal tak buat apa pun. Haih. Lemah betul bila jadi mcm nie.

Rindu zaman kalut dengan kelas sampai nak makan pun tak sempat. Rindu time khusyuk dekat maktabah sampai lupa tengok jam. Rindu zaman sibuk dengan meeting dan usrah yang tak pernah reti erti rehat. Rindu sangattttt.

Dulu ada je org nasihatkan untuk manfaatkan betul2 masa kosong/free nie. Tapi, entah lah. Salah sendiri la kan. Tak boleh nak buat apa. Hahaha. Act, boleh je ubah. Janji nak.

Okay. Tanya diri. Nak ke taknak.??

Dan harap sangat nanti bila dah start belajar, aku boleh slow2 fokus untuk pelajaran dan sesekali takkan lupakan perkara yang satu tu. Asalkan, tak ganggu fokus. Yang lain, aku serahkan sepenuhnya kepada Allah.

Allah berfirman, mafhumnya, "jika kau dah berazam untuk melakukan sesuatu dengan nekad, maka bertawakkallah kepada Allah."

Dengan ayat yang sama aku pegang, bila dah decide untuk sesuatu benda, makan bertawakkallah. Dan aku, sesekali tak pernah menyesal dengan keputusan ni walaupun aku tak tahu apa yang Allah sediakan untuk aku nanti. Sehabis daya aku juga akan mempertahankan apa yang dah aku pilih.

Tanda istikharah juga selain petanda mimpi adalah ketenangan hati. Alhamdulillah, aku masih lagi diberi ketenangan hati. Yang kedua, adalah dipermudahkan urusan. Sukar untuk aku mencongak apa yang bakal terjadi, apa yang terjadi hanya ujian atau betul2 bukan jalan, tapi, aku masih tak berputus asa untuk doakan yang terbaik dan dipermudahkan segalanya. Ameen. Ameen.

Tengokkkk....!!!!!!!!

Janji post nie tadi taknak dah sebut pasal nie, tapi tak boleh rupanya. Hahahaha. Teruknya Afiqah. All the time kau akan fikir dan ingat kan. And the same answer yang kau akan bagi, "Mesti akan fikir sebab melibatkan orang terpenting dan perkara penting." Huh. Hati, kuatlah. Kuatlah sayang macam dulu dulu. Please sayang. Please..

Dah. Sebelum panjang lagi aku membebel benda nie. Better aku stopkan. Doakan lah aku kuat. Kuat untuk mengharungi hari2 mendatang. Allah tak pernah menzalimi aku. Allah tak pernah menzalimi kita. Allahu akbar.

Have to go. Bye.!

#AfiqahRozalie
#GombakMalaysia
#9Mei





Friday, May 8, 2015

keyakinan

Bismillah

Keyakinan.

Suatu yang tak boleh dibuat-buat. Hadir dengan hati. Tanpa keyakinan, kita mungkin tak mampu untuk meneruskan sesuatu.

Bercakap soal jodoh. Berapa banyak keyakinan kita bahawa kita sempat untuk merasai nikmat dipertemukan dengan insan yang mampu melengkapkan kita.? Berkahwin. Mempunyai keluarga sendiri. Berkongsi susah dan senang dalam mengharungi kehidupan. Tak yakin bukan.

Tapi, bila kita beriman kepada Allah, mempercayai qada' dan qadar Allah, keyakinan itu akan hadir. Andai tidak berjodoh didunia kita pasti berjodoh diakhirat.

Keyakinan ini juga bergantung pada naik turun iman kita.

Saat iman sedang melonjak naik, kita yakin dengan terlalu yakin, apa yang Allah beri dan tetapkan adalah yang terbaik untuk kita. Sehinggakan, kita mampu tersenyum walau diuji dengan sesuatu yang berat. Yang terlafaz dilidah, hanya Alhamdulillah. Seyuman. Indah bukan.?

Namun, disaat iman sedang jatuh merudum, kita akan berteka-teki. Situasinya, kita akan tertanya-tanya dengan pelbagai rasa dan fikiran mula memikirkan perkara yang entah apa-apa. Ia mula berlegar diotak fikiran. Tindakan dan keputusan juga hampir tidak waras jadinya. Ingin tersenyum, terasa pahit. Ingin menangis bimbang dikata gila. Dan akhirnya, kita memendam rasa sehingga mengganggu kesihatan dan emosi.

Bahagiakah begitu.?

Aku mungkin bukan orang yang terbaik untuk menasihati tentang sabar, redha dan bertawakkal. Kerana, terkadang aku juga berada disituasi yang sama. Cuma, mungkin disaat itu, aku nasihatkan untuk manjakan diri. Bagi masa dan ruang untuk kita kembali bermuhasabah.

Tuhan telah menjanjikan hanya akan memberi apa yang terbaik untuk kita. Tak kira samada kita suka mahupun tidak. Kerana yang terbaik itu tidak hanya berbentuk bahagia dan kesenangan, malah mungkn ujian dan kepenatan.

Aku pernah merasai saat Tuhan menguji sehingga serasa tiada lagi masa depan yang indah untuk aku. Aku hanyut dalam kesedihan yang berpanjangan sehingga aku hampir berputus asa dari rahmat Tuhan. Aku lemah sehingga aku merasakan Tuhan tidak penah berlaku adil kepada aku. Membiarkan aku sendiri tanpa sedikit kasih dan sayang.

Sehingga, aku disedarkan melalui wasilah seseorang. Allah hadirkan dia untuk aku kembali bangkit meneruskan hidup. Melalui dia, Allah ajarkan aku tentang keyakinan dan memberitahu akan kasih sayangNYA terlalu agung dan luas. Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Aku lena dalam dakapan kasih sayang itu. Tenang. Hanya DIA yang tahu akan perasaan aku saat itu.

Kini, setelah DIA memberi itu dan ini untuk beberapa tempoh, DIA sekali lagi menguji iman aku. Bukan mengambil pemberian yang telah diberi, hanya diberi sedikit cubitan untuk aku kembali ingat. Tidak terlalu lena dalam nikmat yang diberi.

Saat tangan aku menitipkan tulisan ini, hati aku tidak berhenti menangis. Menangis memohon keampunan Tuhan. Adakah apa yang sedang dilalui ini hanya teguran kerana leka aku pada nikmat yang diberi.? Atau aku terlalu hanyut dengan nikmat ini.?

Tuhan, tunjukkan jalan. Permudahkanlah ya Allah.

********************************************************************************

Tidak sesekali aku meragui ketulusan hatimu
Bukan juga tidak mempercayai setiap lafaz katamu
Tapi aku terlalu takut kepada kehilangan yang tak diduga

Mungkin kerana hati terlalu sayang
Sayangku kerana Tuhanku
Sayangku kerana Rasulku
Sayangku kerana agamaku
Moga cinta yang berputik tak layu dek jarak yang terpisah
Moga cinta yang subur ini juga tak mati dek masa yang berlalu
Moga cinta yang lahir tidak terhapus dek perkara2 lain..

Hanya pintaku,
Setialah padaku sesetia Sarah menanti Ibrahim
Cintailah aku sebesar cinta Muhammad terhadap Khadijah
Jujurlah padaku sejujur Sulaiman kepada Ratu Balqis
Agungkan cinta ini seperti Fatimah dan Ali yang saling mencintai kerana Tuhan