Tuesday, October 29, 2013

Nak jadi air mutlak...

بسم الله الرحمن الرحيم 
صلوا على النبى

Tak banyak masa yang boleh diperuntukkan untuk mengadap cik belog pagi nie. Memandangkan kejap lagi ada kelas plus exam (?) Bertanda tanya sebab not sure exam yang tergendala kelmarin bila diizinkan Dr untuk amik balik. Harapnya, Allah mudahkanlah urusan nak reexam hari nie. Say 'ameen', please. :) Ok. Syukran.

ByTheWay, as usual, pepagi nie mengadap lappy sambil on9 FB. Sambil tangan wechat dengan Mummy kat Malaysia. Then terjumpa satu post from Ibnu Batoota Owsem. Serious, sentap mak, nak. Hewhew.

It's about something yang orang nampak very simple but for me, it can effect many things in my life.

Dah baca tu, terus rasa. Alaaa, taknak jadi air musta'mal. Nak jadi mutlak. Rasa kotornya diri. Allah. Allah.

But, wait. Sebelum korang TERsuuzhon, just nak inform. I tak pernah couple k. TAK PERNAH couple. Tak pernah couple. Saje ulang 3kali. Sunnah Rasulullah bila cakap ulang 3kali untuk orang faham dan jelas apa yang ingin disampaikan. Hee

Ok. Berbalik pada tajuk.

Taknak jadi air musta'mal. Taknak. Taknak.

Even I tak pernah couple and sebolehnya taknak terjebak dengan dunia 'coupling' nie, tapi i have many of 'boyfriend'. Act, not soooo many. Tapi ade la. Bukan takde langsung. Cukup kira dengan jari je pun. Tetibe terlintas dalam otak nie, apa niat aku kawan dengan dieorg? Tak boleh langsung ke aku nak berkawan dengan dieorg? Walaupun kadang2, just kawan biasa, Tanya kaba. Borak2 skit. Haaa, kan dah timbul tanda tanya disitu.

For me, selagi tak melanggar syariat, selagi tu, I proceed je. So, I takla terlalu bersifat 'sufi' disini. Ya Allah, jujurnya. Nak jadi 'sufi' tu bukan satu benda yang mudah. Susah kot. Haiii, memang la susah. Kau ingat syurga tu murah ??? Mahal ook. Mahal. Because of that, susah nak grab kebaikan dan jadi baik nie.

Korang nak tahu tak ape yang menyentap emosi, jiwa dan sanubari I pagi nie? Nah nie, baca!!

Opss, sebelum tu. Try istighfar dulu. Then baru baca. Baca dengan mata hati. Bukan sesaja k. ;)

"Musta'mal~

Hari ni,salah sorang kawan talaqqiku kantoi dengan syeikh yang dia ada berhubung dengan seorang wanita bukan mahram di phone..*yakni couple*...

kemudian syeikh bagi nasihat yang sangat lembut tapi betul-betul menyentuh hati kami semua....

syeikh: kamu suka dia?

fulan: ya syeikh....

syeikh: kamu suka tu suka-suka atau kamu rasa dia memang yang terbaik untuk menjadi teman hidupmu,menjadi ibu untuk anakmu,menjadi pembantu agamamu?

fulan: ya syeikh...pada pandangan saya,dia yang terbaik untuk jadi teman hidup saya dan agama saya...

syeikh: bila kamu akan menikahinya?

fulan: lepas belajar syeikh...dalam 3 tahun lagi...

syeikh: jadi kenapa kamu rosakkan dia?kamu bukan nak menikah sekarang?kamu rosakkan dia sekarang dan 3 tahun akan datang?kenapa kamu jadikan air mutlak menjadi air musta'mal tanpa sebab?bukankah dia wanita suci yang bakal menjadi ibu untuk anakmu?kenapa kamu bercouple dengannya sedangkan jika kamu sukakan dia,dia sukakan kamu,bersabarlah hingga sampai waktu kalian benar-benar ingin menikah kemudian baru kamu jumpa ayahnya dan pinang dia secara suci?bukankah cara itu lebih suci?wanita umpama air mutlak,mereka suci,tetapi apabila mereka mula berhubung dengan lelaki tanpa sebab,apatah lagi ber couple,wanita itu umpama air musta'mal..ia tidak boleh digunakan untuk bersuci tetapi hanya digunakan untuk perkara selain bersuci seperti basuh pinggan,basuh najis,basuh bontot dan sebagainya...apa kamu sanggup ibu untuk anakmu setaraf itu?sesungguhnya wanita ini akalnya pendek,nafsu mereka didepankan atas segalanya,kalau lelaki datang ucapkan kata-kata palsu,mereka akan mempercayainya melebihi mereka percayakan al-quran...sedangkan lelaki memang perangai mereka hanya main-main kecuali mereka benar-benar bersedia untuk nikah,tapi sekiranya mereka belum sedia,contohnya mereka masih belajar dan sebagainya,jelas permainan mereka dengan wanita itu hanya tipu daya,tapi tipu daya semudah itu pun dapat menipu para wanita hingga membawa mereka ke ranjang perzinaan..itu tandanya akal mereka sangat pendek...nabi utuskan para lelaki sebagai penjaga para wanita bukan perosak mereka....bagi kamu,couple,chatting,cakap dalam phone semua itu dosa kecil sedangkan ia jelas haram kerana allah haramkan kita untuk dekati zina....dekati zina pun tak boleh,makna kata kalau kita masih jauh 50km dari zina,tapi 1cm kita gerakkan kaki ke arah zina itu telah haram kerana perintah ini....jadi janganlah pandang remeh perkara zina ini...sesungguhnya ramai yang mati tanpa berzina tetapi di mahsyar kelak buku amalan mereka penuh dengan dosa zina.....apa berbaloi kau bahagia sementara dengan teman wanita yang kau tak ingin nikahi diganti dengan azab neraka yang panasnya 70x ganda api dunia? "


Dah baca? So, how's? Hmmm. Kalau korang tak sentap, it's ok. Maybe korang mampu jaga diri as well. But not me. Lagha lagi. Hmmm. Malunya. Ahhh. Malu la dengan korang. 

Apapun, nie peringatan yang bagus untuk semua muslimah sebenarnya. Sama2 hayati and try to be a good muslimah either for your family, your friend, your sanak saudara semua and paling penting, for Allah. Be a good good good 'hamba' for HIM. Insyallah. 


Have to go now. Kelas pukul 10.oo pagi, sekarang dah pukul 8.40 pagi. Baju tak iron lagi, kasut tak polish lagi, tak breakfest lagi, tak kemas buku lagi. Will be back. Insyallah.


Salam Mahabbah penuh cinta, kasih dan sayang from Irbid. Babai. 


~Assalamualaikum~

Wednesday, October 23, 2013

Tuhan, jangan tinggalkan aku

بسم الله الرحمن الرحيم
صلوا على النبي

Mungkin disaat aku menulis kalam ini, aku bukanlah seperti aku yang dulu,
Manusia yang sangat berpegang teguh pada prinsip hidup,

Aku mungkin bukan aku yang dulu,
Manusia yang masih kukuh iman dihati,

Sekali lagi, aku yang kini bukanlah aku yang dulu,
Manusia yang sangat memelihara segala pinjaman Allah buatnya.

Bukan aku ingin membuka segala aib diri apatah lagi dosa yang menggunung,
Hanya renungan buatmu, teman.

Allah itu Maha Adil
Tak sekali dibiarkan kau melafaz, "Aku mukmin" tanpa sedikit pun DIA mengujimu,
Takkan dibiarkan kau bersenang lenang didunia hingga kau lupa akhirat sebagai pengakhiran.

Wahai jiwa yang kian resah lantaran gunungan dosa yang memuncak,
Wahai hati yang kian gersang dek kurangnya siraman iman yang menyubur.

Pada detik bilakah kau yakin kau akan kembali bertemu Tuhan dalam keadaan husnulkhotimah?
Pada saat bilakah kau pasti kau berada dalam dakapan redha dan rahmat Tuhan?
Pada ketika bilakah baru kau ingin mengakui akan hitam dan zulmatnya hatimu menuju Tuhan?

Cukuplah Tuhanmu menilai segala apa yang kau tanggung,
Kerana fitrah mu masih menyapa lembut dirimu,
Bahwa, kau masih punya iman yang ingin dibentengi,
Usah gusar pada sapaan, ejekan dan keluhan manusia terhadapmu,
Bangkitlah!!!
Usap dirimu dengan belaian iman,
Moga-moga kembali roh kebaikan menjadi peneman hidupmu.

Tuhan, jangan pernah tinggalkan aku walau manusia kian pergi meninggalkan aku sendiri dengan debuan dosa yang jenuh aku leraikan.
Izinkan aku 'kembali' dalam redhaMU.

Monday, October 14, 2013

9 Zulhijjah 1434H

بسم الله الرحمن الرحيم
صلوا على النبى



Sunnah-sunnah Hari Arafah:

1. Tidur awal utk bersahur
2. Niat puasa hari arafah 
3. Bangun sahur
4. Qiyamullail
5. Banyakkan berdoa dan beristighfar sebelum naik fajar [seeloknya pada akhir pertiga malam]
6. Solat qabliyah subuh
7. Solat subuh jemaah di masjid
8. I'tikaf
9. Banyakkan tilawah al-quran

Banyakkan berdoa.Jangan lupa doakan kedua ibu bapa kita.

Sunday, October 13, 2013

C.I.N.T.A

بسم الله الرحمن الرحيم
صلوا على النبي

C.I.N.T.A

Selalu kita dengar istilah nie kan?! Orang cakap, remaja dan cinta tak dapat dipisahkan. Hmm. Mungkin kot. Almaklum, fatrah 'jiwa remaja' sedang aktif. Owh, remaja.. 

Sebenarnya, cinta tak salah. Cinta dan remaja perlu sentiasa berdamping, agar nanti terlahirnya insan yang penuh dengan kasih sayang. Maka akan tersebarlah haruman cinta dan kasih sayang tersebut ke seluruh makhluk dunia. 

Tapi, cinta yang bagaimanakah?

Cinta yang meminta agar diri tunduk pada nafsu? 
Cinta yang mengharapkan hanya perkara2 yang indah bertandang? 
Cinta yang mendambakan segala perintah dituruti hatta melanggar syaria't agama?

Tidak teman teman. 

Cinta itu suci. Cinta itu mahal harganya. Cinta itu suatu yang lahirnya dari Syurga. Sangat suci. 

Cinta tak boleh dijual beli. Cinta itu datangnya dari hati. Andai baik keadaan hati, maka lahirlah cinta yang baik. Jika buruk keadaan hati, maka lahirlah cinta yang setanding dengan keadaan hati. 

Kenapa cinta dan remaja tak boleh dipisahkan?

Kerana dengan cinta, manusia akan terdidik menjadi hamba yang taat. Kerana cinta, akan lahir manusia yang saling berkasih sayang. Dengan cinta, keluarga yang dibina bisa kekal hingga ke Syurga. Dengan cinta, ukhuwah yang dibina akan terasa manisnya. Dengan cinta, seluruh makhluk akan merasa amannya dunia. 

Nah sahabat. Lihat. Hebat bukan panahan cinta. 

Kerana itu, kenapa biarkan cinta berlabuh pada yang tak sepatutnya. Islam itu indah. Seindah akhlak Nabinya. Cinta itu bukan hanya boleh dicipta antara adanya teruna dan dara. Cinta itu bukan bukan pada tunduknya seorang gadis pada perintah seorang jejaka. Cinta juga bukan bererti menyerahkan segala yang dimiliki hanya untuk kepuasan nafsu dikumbang durjana. 

Dunia butakan mata kita dengan memberi gambaran huduhnya cinta. Buruknya cinta. Pedihnya cinta. 

Hakikatnya, cinta jauh lebih indah. Kerana apa? Kerana cinta lahirnya dari Syurga. 

Tak salah cinta antara teruna dan dara. Tapi, biarlah berpandukan syari'at. Syaria't yang bagaimana? Rujuk kisah kekasih kita, Rasulullah. Mencintai Khadijah dengan sepenuh hati. Permulaan mereka bagaimana? Imbas, bagaimana Khadijah memelihara diri. Memilih Muhammad, yang miskin harta tapi kaya akhlak dan kebaikannya. Khadijah tidak menyerahkan diri dengan cara menggoda atau memikat. Cukup dia menghantar Maisarah, budak upahannya untuk menyelidik peribadi Muhammad. 

Dan akhirnya, Muhammad dan Khadijah disatukan dengan cara yang terhormat. Hingga ke hujung nyawa Rasulullah, cinta pada Khadijah sedikit pun tidak berkurang. 

Allah berikan rasa cinta untuk kita saling berkasih sayang. Oleh itu, untuk apa membinasakan matlamat cinta itu dengan perkara yang bukan syar'ie. 

Allah beri kita peluang untuk menjadi hambaNYA bukan sia-sia. DIA dah sediakan buku panduan (Quran) as direction untuk kita pandu kehidupan supaya tak tersasar. 

Sahabat2, yakinlah. Allah tu Maha Penyayang. Peliharalah maruah mu. Jagalah diri mu. Moga ia tak sia-sia. Bercintalah selagi kau mampu mencintai segala apa yang ada didunia nie, tapi awas !! Jangan sampai kau palingkan wajah dan diri dari panduan agama. Kerana mulia dirimu adalah dengan adanya agama Islam ini. :) 

Salam mahabbah dan kasih sayang. 

(Irbid, 2:56pagi)
 




Friday, October 11, 2013

Kisah semalam

بسم الله الرحمن الرحيم 
صلوا على النبي 

Menatap kembali post2 lepas, terasa blog nie kian mati. Mati dari menyebarkan cinta, kasih sayang dan bahagia buat seisi manusia.

Maaf. Mungkin kerana terlalu melayan kerenah diri yang entah bila akan jadi budak baik. Banyak nau kerenah sampai tuan badan pun penat nak melayan. T.T

Nak kata sibuk, bukan pimpinan tertinggi kat Jordan pun. Setakat bantu sikit2 je kerja2 persatuan. Tu pun ikut mood. Tapi still tak dapat memenuhi 'kehendak' diri nak menulis dengan kerapnya.

Manusia nie selalu lupa, tak beringat. Bila dah sampai saat, "kesempitan datang setelah kelapangan" baru rasa macam "menyesalnya dulu tak buat nie.. nie.. dan nie.. bla bla bla". Masa tu, nak menyesal pun rasa tak patut. Padan muka. Siapa suruh tak manfaatkan masa dengan sebaiknya. Heh

Ok. Semalam dapat berita yang menggoncang hati dari Malaysia. Start dari mula2 dapat berita, hati dah tak keruan. Kalau ada pintu Doraemon tu, memang dah lama sujud syukur. Dapat balik Malaysia sekelip mata. Tapi, tahu je. Mustahil. Again. Mustahil!!!

Dalam resah2 tu, hati tak henti berdoa. Moga adanya ketenangan menyapa. Risau jugak. Bila dah risau2 nie biasenya badan pun start meragam. Mula la nak lemah2 segala bagai. Hai la badan, cuba jadi budak yang kuat sikit. Tahan. Macam mana nak jadi daie kalau asyik sakit je. -_-

Nak call umi, tapi faham je, Umi confirm takkan jawab. Sebab umi taknak anaknda dia risau. But, i'am still your daughter mummy. I boleh merasai apa yang mummy tengah rasa right now.

Twitter jadi bahan meluah lepas sebaldi dah menangis sensorang dalam bilik. Nak story mory dengan ahlibayt (housemate) rasa macam kenot go. Sebab taknak susahkan dieorg. So, menyanyi lagu sendu sensorang jela depan laptop sambil menanti my BFF on9.

Penat tunggu cik Farzana Atikah on9. Even dah agak, harapan untuk dia on9 amat tipis sebab internet dia macam siput.

And the end, my boyfriend (kawan lelaki, not pakwe) sibuk2 tanya kat twitter sampai tahap rasa tak tahan dah. Last2 cerita kat dia. A-Z. Serious kesian kat dia. Terpaksa jadi pembaca setia. Tapi dia setia je. So, ok lah kot. ^_^

Just nak share something yang saya rasa perlu kita sedar, "Kadang2 Allah berikan kita rasa kesempitan (samada harta, masa, kebahagiaan dll) kerana Allah nak ajar kepada kita bahawa rahmatNYA Maha Luas."

Hari ini, Allah buat hati saya terasa sempit sangat. Lemas. Rimas. Semua ada. Hakikatnya, sempit dan luasnya perasaan tu semua datang dari Allah. Why not, kita berdoa je. Mohon Allah kuatkan kita untuk hadapi masalah tu. Jangan biar kita terus lagha. Lupa yang semua tu datang dari Allah. Allah Maha Tahu apa yang terbaik untuk kita kan. Just, don't stop praying. Keep praying.

Saya mengadu kat my BFF (lepas dia on9) and apa yang dia cakap, 'Tak salah rasa penat, yang penting jangan putus asa. Allah sentiasa ada.' Huh. Mengayat memang senang kan. But nak aplikasi tu, Allahu. Apa pun, thanks to she sebab ingatkan. Dan yang penting, I try to REDHA dengan semua nie.

Owh, dah panjang sangat mengayat kat sini. Moga tak jemu membaca barang sepohsen dari diri yang serba kekurangan nie. Just niat nak share. :)

Ingatlah, walau apa pun yang kita hadapi, Allah takkan sesekali tinggalkan kita. Selagi kita tak melanggari syara' dan hak2 kemanusiaan, percayalah, akan ada harapan untuk kita. Enjoy your masalah. Insyallah, kheir.

Ya Allah, Kau berikan keluasan rezeki MU yang meliputi seluruh isi bumi dan langit kepada kami sekeluarga. Berikan ketenangan dan kedamaian kedalam hati-hati kami. Ikat hati kami dengan tali-MU. Moga kami tak tersasar jauh. Jagakan kedua ibubapa ku dengan sebaik baik penjagaan. Ameen

p/s: Mohon sahabat2 ameenkan. Moga doa kembali keatas kalian. :)
Salam mahabbah sedingin salju.

(Irbid, 10:58malam)

Wednesday, October 2, 2013

Tuhan,dengarkan aku..

Bismillah.
Sollu a'an Nabiy.

Tuhan itu Maha Penyayang. Benarlah, Allah sentiasa merindui rintihan dan tangisan hambaNYA. Sesekali Allah tidak akan tinggalkan kita sendiri. Mengadulah pada DIA. DIA Maha Mendengar.

Siapa lagi yang lebih layak menjadi tempat mengadu selain DIA?

Allah. Allah. Allah

KAU berikan aku merasa sakitnya mengharap cinta manusia kerana KAU ingin mengajar aku erti hidup rasa bertuhan. KAU campakkan dalam hati aku erti pengharapan hanya kepada MU. KAU ajarkan aku hidup hamba dalam keredhaan Mu.

Sungguh aku lemah. Sungguh aku tak berdaya.

Tuhan, aku redha andai sakit ini membawa aku lebih dekat padaMu. Hanya saja aku pinta, jangan Kau abaikan aku walau hanya sesaat. Kerana aku tak bisa hidup tanpa rahmat dan kasih sayangMu.

Tuhan.. Dengarkan aku..