Friday, September 6, 2013

Kembali Setelah Menyepi

بسم الله الرحمن الرحيم 
صلوا على النبى

Dua bulan menyepi dari menulis dan berkongsi pengalaman disini. Rindu nak menulis, tapi terlalu banyak kekangan, tambahan laptop baru 'sihat' setelah beberapa lama terlantar sakit. :)

Allahu. Hampir tidak mampu untuk berkongsi, rasa nak curahkan segala rasa yang sekian lama terbuku. Tapi, Insyallah, saya cuba kongsi mana yang perlu dan sesuai k.

Alhamdulillah, tahun nie Allah izin beraya di Malayasia. Meninggalkan bumi Jordan buat sementara waktu. Alhamdulillah, dapat bersama keluarga tersayang. Beraya dengan saudara mara dan sahabat handai. Allah je tahu perasaan nie. :) Alhamdulillah.

Cuti kali ini juga merupakan cuti yang agak bermakna buat saya. Kerana, bakal kehilangan tempat story mory. Dialah kakak, dialah teman, dialah sahabat dan dialah sepupu yang paling rapat. Dari zaman sekolah menengah, kami tak pernah berenggang dan kini, beliau baru sahaja berumahtangga dengan jejaka pilihan hati, Abg Afiq. Btw, I'm happy for you kak ngah. Doakan kakak juga. :)

Dan sudah semestinya, cuti kali ini agak men'tension'kan bila kemana-mana sahaja, ramai insan yang prihatin mula bertanya tentang jodoh. Baru 20tahun, insyallah, jika ada rezeki, pasti saat yang kalian tunggu akan menjelma. Terima kasih atas keprihatinan.

Bercakap soal jodoh nie, kadang2 perlu. Bukan tanda 'gatal', 'miang' atau 'gedik'. Nak tak nak soal jodoh perlu difikirkan dan sediakan persediaan yang rapi. Sebagaimana kita bersedia untuk menerima jemputan Malaikat Izrail begitu jugalah jodoh. Usaha untuk menyiapkan diri dengan sebaiknya juga adalah wasilah kita menuju Allah.

Soal jodoh juga merupakan fasa membentukan diri ke arah lebih baik. Seandainya, baik pilihan kita, Insyallah, baiklah pengakhirannya. Dan begitulah sebaliknya. Berdoalah. Pintalah kepadaNYA, moga segala kebaikan dipinjamkan buat kita.

Abi selalu pesan, " Abi tak kisah siapa pilihan kakak, apa yang penting, hafaz Quran, tahu bab agama dan boleh jaga kakak dengan baik."

Jujurnya, terasa malu bila abi mengharapkan insan yang terlalu hebat bertandang mencuri hati si puteri ditaman larangan. Bukan tak mahu, tetapi segan. Bukan taknak, tapi rasa tak sesuai. Apa pun, semoga Allah berikan yang terbaik walau siapa pun dia. Ameen.

Cukup setakat ini mungkin. Mohon didoakan yang terbaik. Salam sehangat cinta Ilahi.

*Bagi saya, hafiz itu hanya bonus. Yang penting, akhlaqnya. ^_^ Wallahua'lam.

1/5 dari keluarga besar Allahyarham Ust Mohd Amin Bin Salleh.No comments: