Thursday, November 19, 2015

I'm the useless

Bismillah..

Basah bantal dengan deraian airmata. Tak tertanggung lagi dah rasa yang bersarang dihati. Makin ditahan, makin terasa sempit. I'm not Afiqah as well. I have nothing. 

Dalam aku rasa down yang teramat sangat nie, tetiba WhatApp dari Sayyidah masuk. Copy paste from Ilham punya mesej. Dalam diam, Sayyidah WhatApps Ilham untuk follow up pasal urusan transfer credit aku. How dare fiqah kau cakap Sayyidah dah tak pedulikan kau.? Sedangkan dia tengah berusaha untuk jadi yang terbaik untuk kau. How dare kau tak doakan dia, sedangkan dia siap minta maaf dengan kau sebab terleka untuk doakan kau. How dare you.!!!!!

Ahh. I'm the useless one. Very losser one.

Aku tak berhenti menangis bila Sayyidah keep asking me about my 'amalan'. Fiq, jaga amalan. Tu kekuatan kau.Sayyidah tak jemu untuk pesan benda sama walaupun aku yakin, Sayyidah tahu condition aku. Cukup tahu dan cukup memahami. Tuhan. Jagakan Sayyidah. 

People keep asking me, "kenapa tak semangat sangat nie.?" "kenapa malas sangat nie.?" Wallah. If I have the answer, i will answer that question. But, untill now, I dont have it. It is very hard to me to explain about this feeling. 

Terasa payah untuk aku teruskan hidup. Aku macam hilang sesuatu. Tadi otw nak balik rumah, dalam kereta aku pasang IKIM, kebetulan time tu slot tazkirah. Ust cakap, amalkan baca doa Nabi Yunus yang ditelan ikan Nun. Bayangkan keadaan Nabi saat tu, dalam keadaan kelam pekat gelap, dengan suasana busuk dan lemas untuk bernafas, 

Nabi tak berhenti berdoa, " لا اله الا انت, سبحانك انى كنت من الظالمين." 

Ust pesan, kalau kita rasa kelam rasa buntu tak terarah, baca doa nie banyak-banyak. Biar Allah lapangkan. Kalau Nabi pun kena tunggu 40hari 40malam, takkan kita baca baru sekali dah terus nak Allah makbulkan. 

Until now, I keep crying. 

I dont know why, but, it is truely deep inside. Sayyidah cakap, macam mana orang nak sayang kita kalau kita sendiri tak sayang diri sendiri dan tak hargai apa yang kita ada. Sayyidah minta aku kuat untuk dia sebab dia antara manusia yang sayangkan aku. Fiq, tolong kuat untuk Sayyidah sebab Sayyidah tahu Sayyidah kena kuat demi fiq. T.T

Aku minta mati sebab aku rasa aku tak mampu memberi manfaat kepada orang lain. Aku minta mati supaya keburukan aku tak tersebar luas. Aku minta mati supaya orang lain tak lagi rasa terbeban dengan aku. Sebab aku dah rasa tak mampu untuk semua nie. Tapi, Sayyidah tanya, kalau aku lari dari dunia yang kejap aku akan berhadapan dengan sesuatu yang lebih panjang. Dah bersedia untuk bertemu Tuhan dengan keadaan amalan entah apa-apa.?

Why Sayyidah sangat baik dengan aku.? Sedangkan aku tak la sebaik tu. 

Allah Maha Adil kan.? Aku je yang buta menilai semua nie. Allah Maha Baik, tapi aku je yang butakan mata untuk melihat semua nie. Lepas tu layak ke aku mempersoalkan semua yang berlaku keatas aku.? 

Seriously, aku tak mampu nak sambung menulis. Have to go. Please pray for me. Bye. Assalamualaikum. 


1 comment:

Siti Halimah said...

Sabar lah. Semua yg berlaku ada hikmahnya. Allah know best.. SHa x tahu apa problem kak, but SHa harap kak kuat. Evryone in this world has own problem/mistake. Kita manusia biasa jee. Tak baik mcm malaikat & x jugak kejam mcm firaun.. Gud luck!