Tuesday, January 26, 2016

Don't judge my choice

Bismillah.

Hai blog. Buat apa tu.? Haha

Okay. Aku malas nak mengarut panjang. Topik hari nie , "Don't judge my choice" Cewwwah. Dah macam cikgu dah, "Okay anak murid, keluarkan buku, hari nie kita belajar topik ......" Hahaha. Okay dah. :3

Know what, aku bukan jenis yang akan buat keputusan sesuka hati untuk benda yang akan  memberi effect kehidupan aku terutama untuk kehidupan akhirat nanti. Semua orang ada hak memilih kan. So, same goes to me. Aku ada hak dalam memilih apa yang aku nak, dan aku akan tetap letakkan batas.

Aku tak tahu kenapa manusia suka pertikai apa yang aku nak dan pilih. Tak salah untuk korang bagi pendapat sebab semua orang ada pendapat masing-masing tapi terlalu over pada aku untuk korang tentukan kehidupan orang lain. Sesuka hati korang boleh cakap, "Weh, pilihan kau entah pape." "Weh, kenapa pilih yang tu.?" Korang faham tak apa itu erti adab, sopan dan akhlaq.? Faham tak.?

Selagi pilihan tu tak melanggar syara3, tak melampaui batas, tak memurtadkan seseorang malah mensyirikkan Allah dan pilihan yang kita buat tu adalah pilihan yang baik-baik dan masih boleh dibincangkan, maka, pada aku, cukup.

Okay sebelum tu, aku tak tuding jari kat sapa pun. Just tuju dekat korang-korang yang rasa macam cacing kepanasan bila baca benda nie. Tak rasa pape, buat biasa je k. Tak payah bising. Garangnya kau jah.. Haha. Act, bukan garang. Pesan.

Serious, aku tak marah pun, Just sedikit kecewa while the others yang tak kenal atau tahu apa-apa pasal aku tiba-tiba muncul konon nak jadi hero heroin dalam hidup aku. Aku tak pernah halang mana-mana insan yang nak bagi aku nasihat, sangat-sangat aku alukan. As manusia biasa, aku tak terlepas dari buat silap kan, so i need you to advise me. Tapi still ada beza antara nasihat, kritik dan jatuhkan orang.

Please, jangan jadi penghancur hidup orang.

Just imagine that you are in my shoes, what will you feel.? Is it good while your choice has to be disputed.? Not right.? So, its same to me okay.

For example, you like to shopping but i'm not. I want to argue and bash you for it and i give my 13253749 reasons why you should not to shopping. I disagree with your hobby. What do you think.? For sure you will back up yourself right. That your choice, why I have to "busy body" sangat kan.? Heh.

Aku just nak jelaskan, percaya lah cakap aku. Dekat luarsana memang banyak yang kita nampak "baik" tapi korang betul-betul sure dia "baik", memang kita akan jumpa dengan beribu-ribu yang lebih baik, tapi sure yang kita nampak baik tu adalah yang terbaik untuk kita.? I'm not say that my choice is the better one but for me it is complete. So, please respect. Bukan nak membutakan mata pada keburukan atau kelemahan sesuatu, maklum la kan, biasanya kalau dah suka, sayang, minat, orang cakap, kita akan butakan mata dari melihat segala keburukan dan kelemahan sesuatu tu. Tak. Tapi bila kita ikhlas terima sesuatu dalam hidup kita, kita akan ikhlas terima apa adanya ia. Mungkin terlalu awal untuk aku cakap macam nie, tapi, aku harap penulisan nie nanti akan ingatkan aku saat2 aku diuji. Ameen.

Kalau betul korang nak nasihatkan orang, bukan dengan cari aibkan orang lain. Tapi seeloknya, berdepan terus, bawa bincang. Tak perlu pun mengata belakang. Dosa kan.?

Patutlah ramai para abid (orang yang rajin beribadah) selalu menjauh dari manusia sekeliling sebab mereka taknak terjebak dengan dosa mengata, mengumpat, terasa hati dan sebagainya dengan manusia lain. Penat pun ye jugak.

Aku tak kesah sangat sebenarnya. Kalau kisah, dah lama dah give up. Haha. Aku anggap nie ujian la kot. Ujian seciput untuk tengok setia aku, melatah aku, dan paling penting mcm mana aku nak handle. Eleh. Seciput je pqah. Tak payah nak bajet sangat k. Tak berbaloi nak pening-pening benda yang tak patut pening k.

Aku belajar sesuatu sebenarnya, kita jangan mudah percaya orang. Aku pulak memang bukan yng tiba-tiba nak bercerita tapi sangat lemah bila orang cakap mcm nie, "Eh betul ke (sekian sekian).? Bagitau laa. Okay. Okay. Saya simpan rahsia." Dan aku yang sangat noob nie biasanya akan mengiyakan sesuatu lepas tu menyesal. -____-

Mohon ampun dan maaf yer. Aku harap aku dapat ubah penyakit yang satu nie. Aaaa. Macam memakan diri sangat nie.

Dalam hidup kita, tak terlepas dengan takdir Allah. Soal jodoh, mati, hidup dan rezeki telah Allah sediakan untuk kita diawal-awal kejadian kita. Tugas kita, minta dengan Allah banyak. Mohon Allah guide kita. Jangan biar kita tersasar. If kita keliru nak buat keputusan, minta Allah ada bersama dengan keputusan kita tu supaya kita tak menyesal. Allah ada. Bila kita serahkan urusan kita kepada Allah, apa lagi yang perlu kita risau.? *Aku sentap sendiri nie. Menulis kemain haa.* :3 Tapi tu la hakikat. Peringatan buat diri sendiri.


Dah. Semoga baik2 aja ya.

To all the people. I maafkan you all k. I taknak jumpa you all kat akhirat nanti semata-mata sebab nie. Nak cepat-cepatkan urusan dan masuk syurga. Ameen. Ameen. And kalau sayang I, please do your doa yang ikhlas untuk I k. Okay. Daa. Love uolls. Hiks





1 comment:

Siti Halimah said...

Biasa ar tu. Just relax and chill. Kalau something tu untuk diri kita, biar kita sendiri yang buat keputusan. Jgn bg org lain yg tentukan hidup kita. Yg tentukan keputusan utk kita. Yg tentukan pilihan kita. yg akan hadapi akibatnya nanti kita. Bkn diorang. Chill eyh kak nurul. Always support you ;)