Monday, May 9, 2011

MEMORI UKHUWAH FILLAH...part 1

assalamualaikum..

UKHUWWAH. Indah kan??? Namun tak semua mampu memikul amanah ni. Nampak macam biasa tapi hanya yang memahami dan pernah melaluinya yang mampu merungkai maksud sebenar UKHUWWAH. Dulu sebelum melangkah ke alam sekolah menengah pada saya,ukhuwwah ni sama je dgn bersahabat dan berkawan. Tidak ada beza pun. Saya juga sama seperti kanak-kanak lain. Punya kawan dan lawan.

Sehinggalah kaki ini menapak di bumi Maahad, tempat saya menerima tarbiyah, mengenal usrah dan menghayati ukhuwwah. Pengalaman pertama hidup di alam asrama memang banyak menguji kesabaran diri. Tapi entahla kenapa, saya tak pernah menangis sebab nk balik mcm kwn2 lain. Menangis sebab rindu tu mungkin ada tapi kalau tak silap, hanya sekali (teruk kan?!). Sampai ada kawan-kawan yang cakap, saya tak da perasaan. Terpulangla,yang penting saya dtg nak belajar.(betul-betul belajar ke tak, tak tau la..)

Minggu suai kenal (MITHALI) terus dijalankan sebaik kami, pelajar ting 1 mendaftarkan diri,diikuti dengan tamrin form 1. Tersenyum sendiri bila terkenangkan suasana tamrin dan MITHALI ni. Sebelum pergi, akak2 asrama semua ckp tamrin ni syadid,tak best,boring..Kalau diingatkan mmg tak ada yg support suruh pegi. Masing-masing dh bg gmbaran bhw tamrin ni satu benda yang sangat amat MENAKUTKAN!!! mujur saya tak mudah terpengaruh, ditambah kan lagi dengan status "adik" menyebabkan diri ni rasa takut untuk buat kesalahan.hehe

Mula-mula agak susah nak sesuaikan diri, kawan-kawan satu dorm pun semua budak luar kelantan. Just ade sorang je tersesat dalam group kiteorg ni yang asal kelantan. Saya tak kesah,asal dapat berkawan. Dalam kelas, hanya saya budak luar kelantan. Erm..sedih jugak la. Dahla tak faham apa yang dieorg cakap,sikit-sikit tu boleh la. So masa tu, kerja saya masuk kelas,lepas baca quran terus tido..(malu betul bila ingt balik!!) Cikgu masuk pun,mcm cikgu tak masuk. Sampaila satu hari ada seorang kawan yang duduk belakang tempat duduk saya menangis. Teruk jugak dia nangis, so nak tak nak kena pujuk.

Walaupun masa tu, saya tak kenal sangat pun dia. Yang saya tahu nama dia Izzati. Izzati ni jugak la yang menyedarkan saya tanggungjawab sebagai seorang pelajar. Walaupun masa tu, pemikiran saya tak brapa mature lagi, tapi sekurang-kurangnya dah datang kesedaran dalam diri untuk kurangkan tidur dalam kelas and fokus belajar. (agak susah tau nak buang tabiat tidur dlm kelas nie!!!). Dari saat tu saya mula rapat dgn izzati ni. Sampai saat ini, walaupun kami tak punya ikatan darah, walau setitik namun keakraban kami susah untuk diertikan.


nur izzati kader merangkap "my Twin"..miss u so much...

 bersambung ...

1 comment:

abidillahi said...

slm,my twin.coretanmu mengusik kalbuku.kenangan bersamamu takkan ku lupa.selagi nadi masih berdenyut..aq akn tetap menyayangimu dan takkan berhenti walau sedetik..aq..sentiasa di belakangmu..menyokongmu agar kau tak rebah..dan jangan sesekali rebah sebelum aq meenyambutmu..inni uhibbuki fillah..
~Ati~